På fredagen meddelade Luleå tingsrätt dom för de fem män som stått åtalade i den stora jakthärvan.

Fällande domar i jakthärvan – så resonerade tingsrätten

På fredagen kom domen i den uppmärksammade jakthärvan.
Bilder i telefoner på döda djur räcker inte som bevisning.
Dock döms ändå tre av de inblandade i jakthärvan till fängelse.
63-åringen som haft kopplingar till länsstyrelsen och forskningsprojekt döms för jakthäleri till samhällstjänst.

• Tingsrätten dömde på fredagen en 37-årig man för två fall av grovt jaktbrott, bestående i att han skjutit en järv och snarat en björn, samt för vapenbrott och brott mot vapenlagen, till fängelse i ett år och tre månader.

 

• En 74-årig man har dömts för medhjälp till det grova jaktbrottet beträffande björnen, samt för grovt vapenbrott, vapenbrott och så kallad till fängelse i ett år. Straffet har sänkts med hänsyn till mannens höga ålder och hälsoproblem. Tingsrätten har dock frikänt mannen från ett åtal för grovt jaktbrott.

 

• En 46-årig man har dömts för medhjälp till det grova jaktbrottet avseende björnen, samt för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen, till fängelse i ett år och fyra månader. Mannen har dock frikänts från sex åtal för grovt jaktbrott, varav en gärning påstods ha begåtts tillsammans med 74-åringen, samt från ett åtal för anstiftan till det grova jaktbrottet avseende järven.

 

• Vidare har en 29-årig man dömts för jakthäleri och vapenbrott, men frikänts från ett brott mot vapenlagen som bedömts vara ringa, till villkorlig dom och samhällstjänst, och en 63-årig man dömts för jakthäleri, men frikänts från vapenbrott sedan åklagaren lagt ned åtalet, till samma påföljd. Ingen av dessa män stod åtalade för grovt jaktbrott.

 

• Orsaken till att 46-åringen och 74-åringen frikänts från åtalen för grovt jaktbrott är huvudsakligen att den enda egentliga bevisningen i dessa åtalspunkter var bilder och filmer på illegalt dödade djur som hittats främst i 46-åringens mobiltelefon. Även om tingsrätten i och för sig anser att det är bevisat att det är han som tagit bilderna och varit på de platser där djuren dödats, så räcker detta enligt rättens mening ensamt inte för det ska kunna anses vara ställt utom rimligt tvivel att det är just dessa personer som faktiskt jagat och dödat djuren på det sätt som åklagaren gjort gällande.

 

• Slutligen har vapen, ammunition, illegala fällor och djurskinn förklarats förverkade, vilket innebär att de tilltalade blivit av med föremålen, som kommer att tas om hand av staten.

 

Uppdagades för drygt ett år sedan

Det var för drygt ett år sedan som den stora jakthärvan i Norrbotten började nystas upp. Fem män från Norrbotten, där några av dem har koppling till renskötseln, misstänktes för allt från grova jaktbrott till jakthäleri rörande illegal jakt på björn, lodjur och järv i Norrbottens inland.

 

Uppdrag åt länsstyrelsen

Foto: Ur polisens förundersökning

En av de misstänkta har hjälpt till i ett björnforskningsprojekt samt haft uppdrag åt länsstyrelsen. Han misstänks för grovt jakthäleri. Polisen hittade en björnskalle i en frys på mannens gård. Björnskallen kom från en av forskningsbjörnarna.

I mitten av oktober hölls rättegången vid Luleå tingsrätt. Advokat Lisa Länta företrädde mannen i tingsrättsförhandlingarna och hon menade att det måste vara ställt utom allt rimligt tvivel att björnen har dödats genom jaktbrott. Annars kan det inte handla om grovt jakthäleri, argumenterade hon i tingsrätten.

 

Dödats av annan björn?

Lisa Länta.

Lisa Länta påpekade också att Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, inte hade hittat några tecken på trauma efter skott eller några metallfragment. Lisa Länta menade istället att det fanns tecken som tyder på att björnen har dött av en kamp med en annan björn.

Lisa Länta  ifrågasatte också om det ska röra sig om grovt jakthäleri.

 

Lämna till polisen

Den misstänkte 63-åringen sade i rätten att han tagit med skallen hem för att lämna in den till polisen. Han säger sig försökt ringa till polisens faunasamordnare i Norrbotten som han kände sedan tidigare. Men han uppgav i tingsrätten att han inte fick tag på honom. Han lade skallen i en frysbox som han hade i en container på gården. Och den containern hade andra personer tillgång till, menade 63-åringen.

 

Sågade bevisningen

Jonas Westerlund. Foto: Lars-Henrik Andersson

46-åringens advokat, Jonas Westerlund, sågade åklagarens bevisning i tingsrätten.

Han menade att det inte går att säga säkert att det är 46-åringens hundar på bilderna. Dessutom menade advokaten att det finns personer i 46-åringens närhet som haft tillgång till både hans utrustning och hundar.

Jonas Westerlund påpekade också att det inte finns något som visar hur djuren på bilderna dött.

Han sade vidare i tingsrättsförhandlingarna att polisen inte gjort några beslag av djur eller hittat spår av djur hos 46-åringen. Vidare menade advokaten att det är oklart hur bilderna hamnat i 46-åringens telefon eller om någon annan använt telefonerna.

 

Hittades fällor

Jonas Westerlund menade även att om bilderna går att koppla till GPS-spår så är det högst oklart vem som har använt utrustningen.

– Det finns inget som visar att fotografen har dödat djuren, sade Jonas Westerlund i tingsrätten.

Hemma hos 37-åringen hittades fällor men advokaten menade att det inte fanns några spår av björn på fällorna, däremot från annat vilt vilket tyder på att fällorna inte tvättats.

 

Förnekade brott

39-åringens advokat menade att hans klient inte har tagit befattning med den döda järven.

Advokaten till 74-åringen vädjade om att rätten skulle ta hänsyn till den höga åldern hos hans klient. 74-åringen förnekade brott och hans advokat, Lennart Wiklund, menade att det finns inget i telefonavlyssningarna som styrker att 74-åringen skulle ha vetskap om att en björn skulle snaras. Åtalspunkten bör därför ogillas, ansåg advokat Lennart Wiklund.

Advokaten ville att åtalen gällande jaktbrott ska ogillas. Även de grova vapenbrotten.

De övriga vapenbrotten ska inte leda till fängelsestraff utan samhällstjänst, ansåg Lennart Wiklund.

 

Stark bevisning

Åse Schoultz.

Åklagaren Åse Schoultz menade å sin sida att bevisningen är stark och att bilder och filmer på döda björnar, lodjur och järvar i några av de misstänktas telefoner ska väga tungt. Samt kopplingen till spårloggar som hämtats ur de misstänktas GPS-utrustningar. Till bevisningen lade åklagaren också fram den telefonavlyssning som gjordes av männen under två månaders tid innan gripandena.

Åklagaren menade också i sin slutplädering att några av männens fåordighet i tingsrätten också ska vägas in som bevisning.

 

 

Läs även:

 

Så uppdagades den stora jakthärvan

Det här är de misstänkta i jakthärvan

Jakthärvan – bakgrund

Den sista augusti 2016 började den stora jakthärvan i Norrbotten nystas upp. Ett femtiotal poliser från Västerbotten slog till mot fem adresser i ett synkroniserat tillslag. Fem män greps och häktades strax därefter misstänkta för bland annat vapenbrott, jakthäleri, grovt jaktbrott, medhjälp till jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott och artskyddsbrott. Totalt rör det sig om 22 åtalspunkter.

Den 16 oktober inleddes den fyra dagar långa rättegången vid Luleå tingsrätt. De misstänkta  stod åtalade för att i olika grad varit inblandade i illegal jakt på björn, järv och lodjur.

Åklagaren Åse Schoultz hävdar att det även använts fällor och att det i en del fall handlar om djurplågeri.

Åklagarens bevisning är bilder och filmer från beslagtagna mobiltelefoner, loggar från GPS-utrustning och telefonavlyssning.

De misstänkta nekar till brott.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev