Snart inleds rättegången i den stora jakthärvan i Norrbotten. Fem män står åtalade för bland annat jakthäleri, grovt jaktbrott och vapenbrott. Foto: Polisen, Lars-Henrik Andersson (lagbok)

Jakthärvan i Norrbotten: Expert på mobiltelefoner vittnar

I morgon inleds rättegången i den stora jakthärvan i Norrbotten.
Fem män från Norrbottens inland står åtalade vid Luleå tingsrätt för att i olika grad varit inblandade i illegal jakt på björn, järv och lodjur.
Flera vittnen är kallade till rättegången, bland annat en expert på systemutveckling för mobiltelefoner.

Det var för drygt ett år sedan som den stora jakthärvan i Norrbotten började nystas upp. Poliser från Västerbotten slog till mot fem adresser i ett synkroniserat tillslag. Fem män greps och häktades misstänkta för bland annat vapenbrott, jakthäleri, grovt jaktbrott,

Åse Schoultz, åklagare. Foto: Lars-Henrik Andersson

medhjälp till jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott och artskyddsbrott. Totalt rör det sig om 22 åtalspunkter.

Åklagare Åse Schoultz hävdar att det även använts fällor och att det i en del fall handlar om djurplågeri.

 

Kopplingar till forskningsprojekt

Tilläggas bör att åklagaren efter hand även släppt en del misstankar. En 63-årig man, som haft kopplingar till projekt rörande rovdjursforskning, har friats från åtalet om vapenbrott. Han var också i ett tidigt skede skäligen misstänkt för grovt jaktbrott men de misstankarna lade åklagaren ner bara efter någon månad.
Misstankarna om grovt jakthäleri står fast, enligt åklagaren. 63-åringen har enligt åtalet förvarat en björnskalle i en frys. Han har sagt i förhör att han hade tänkt lämna in björnskallen till polisen.
Analyser vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visade att björnskallen var forskningsbjörnen Kanti som märktes första gången i maj 2011. I samband med att SVA undersökte björnhuvudet hittades ett chip som efter kontakt med björnprojektet konstaterades tillhöra forskningsbjörnen.

Under minst fyra dagar kommer rättegången pågå vid Luleå tingsrätt. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Dödats genom jaktbrott?

Åklagaren anser att 63-åringen visste eller hade skälig anledning anta att björnen hade dödats genom jaktbrott, genom att ta hem skallen och förvara den i fryscontainer på gården.
Mannens advokat, Lisa Länta, har kallat vittnen till rättegången med hopp om att hennes klient ska frias helt. Ett av vittnena är en forskare i det skandinaviska björnprojektet.
Åklagaren säger sig alltså ha bevis för att en järv, fem björnar och tre lodjur har dödats illegalt.
I centrum står en 46-årig man. Han är relativt känd i jägarkretsar i Norrbotten eftersom han sysslat en del med björnjakt. Mannen är även renskötare och aktiv i en sameby.

 

Pappan misstänkt

Han är misstänkt för att illegalt ha dödat tre björnar och tre lodjur. Hans pappa är också misstänkt för att vara inblandad i den illegala jakten.
Åklagarens bevisning handlar till stora delar om att polisen hittat bilder på skjutna rovdjur i 46-åringens mobiltelefon. Även spårloggar från hund-gps har säkrats. Dessutom kommer åklagaren lägga fram den telefonavlyssning som gjordes av männens telefoner två månader innan de greps.
Advokat Jonas Westerlund försvarar 46-åringen. Han tycker åklagarens bevisning är tunn.

Jonas Westerlund, advokat. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Vi har kallat ett vittne som är systemutvecklare för mobiltelefoner. Detta eftersom det i min klients telefon funnits bilder av döda djur och där åklagaren menar att de är tagna med den mobiltelefonen eftersom de finns lagrade på en viss plats. Men att bilderna finns där betyder inte alls att de är tagna med den mobilen, säger Jonas Westerlund.
Han uppger också att den gps-utrustning som beslagtagits och tömts på sitt innehåll inte är 46-åringens.

 

 

Inga döda djur

– Det är samebyns gemensamma utrustning och bilderna vet man inte vem som tagit och var. Det finns heller inga döda djur. Det ser mycket tunt ut, säger Jonas Westerlund.

• Hur ser du på chansen att din klient frias från misstankarna om jaktbrott?
– Jag ser chanserna som stora. Det finns ingen annan bevisning än de här bilderna i telefonen.

En bild som polisen hämtat ur en av de misstänktas telefoner. Foto: Polisen

När det gäller polisens avlyssning och misstankarna rörande anstiftan till grovt jaktbrott så menar Jonas Westerlund att hans klient inte uppmanat någon annan att skjuta något.
Telefonavlyssning finns även med som åklagarens bevisning vad gäller åtalspunkten med en björn som dödats med hjälp av en snara. Där är 46-åringen åtalad för medhjälp till grovt jaktbrott.
– Min klient säger att han skickat material till den medåtalade men ingenting som kan fånga en björn.
Jonas Westerlund tycker att åtalet mot hans klient bygger på mycket lösa boliner.
Rättegången planeras att pågå i fyra dagar.

 

Här kan du läsa mer:

Så uppdagades den stora jakthärvan

Det här är de misstänkta i jakthärvan

Här är brotten i jakthärvan

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev