Polisen hittade den oflådda björnskallen i en frys på mannens gård. Det var huvudet från en forskningsbjörn som hade ett chip i örat. Foto: Ur polisens förundersökning

Misstänkt i jakthärvan deltog i SLU-studien

En av de misstänkta i den stora jakthärvan i Norrbotten hjälpte forskarna med studien områdesriktad jakt och kalvning i hägn.
Mannen hade en skalle från en forskningsbjörn i en frys på gården.
– Det är en nackdel för projektet. Trovärdigheten kan påverkas, säger Jens Frank, vid Viltskadecenter, SLU.

På fredag kommer domen i den uppmärksammade jakthärvan i Norrbotten. En av männen i härvan står åtalad för grovt jakthäleri. Detta efter att polisen hittat en oflådd björnskalle i en frys på mannens gård. Björnskallen var en forskningsbjörn som hade ett chip i örat. Det hittades när Statens veterinärmedicinska anstalt undersökte björnhuvudet.

Mannen, som är renskötare, har varit mycket aktiv i forskningsprojektet och den studie vars resultat nu presenteras.

 

Har studien påverkats av att en av de som hjälpt till i studien är misstänkt för grovt jakthäleri?

Jens Frank. Foto: SLU

– Nej, det har inte påverkat själva projektet. Däremot kan det i värsta fall påverka hur resultaten tas emot. Det återstår att se. Det kan påverka trovärdigheten i vissa läger. Det är i vart fall ingen fördel för projektet eller vår rapport, säger Jens Frank.

 

Ni har haft ett nära samarbete med berörda samebyar. Finns det risk för att forskarna i projektet tappar objektivitet och opartiskhet?

– Det är en frågeställning vi ställs inför dagligen oavsett vilka intressegrupper vi jobbar med: renskötare, jägare eller politiker. En förutsättning för att resultaten ska bli bra är att man gör det tillsammans med som i det här fallet renskötare. Det är svårt för oss som forskare, utan praktisk erfarenhet av renskötsel, att ha koll på hur man kan lägga upp olika slags försök. De har hjälpt till med det praktiska. Det är ändå upp till oss forskare att kvalitetssäkra försöksuppläggen. Här upplever jag att vi inte haft några problem.

 

Blir det inte ett problem när en av deltagarna i projektet har en skalle från en forskningsbjörn i en frys?

– Vi har konstaterat att det skett och att det är en nackdel för projektet. Så mycket mer kan vi inte göra och vi har bistått utredningen på alla sätt vi kan.

 

Var den forskningsbjörnen med i det här projektet?

– Den var inte med i projektet eftersom den uppehöll sig utanför kalvningsområdet men den var märkt som en björn som potentiellt skulle kunna vara med i projektet.

 

Hade det inte varit bra om den här personen meddelat er att han hittat den här björnskallen?

– Visst, det är alltid bra med mer information.

 

Hur ser du på att ni inte fick vetskap om att den hittats?

– Det har jag ingen åsikt om eftersom det inte påverkat resultaten i rapporten, säger Jens Frank.

 

Har ni tänkt tanken att det kan finnas fler liknande saker som ni inte fått veta men som ni borde fått information om?

– Bara det att man kan tänka så gör ju att förtroendet för resultatet riskerar att undergrävas. Sedan har vi på förekommen anledning verkligen gått igenom upplägget och alla data vi har. Vi har dubbelkollat och känner oss trygga med att det inte skett någon manipulering av resultaten.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev