Foto: Mostphotos

Domstol avslår vargdrabbades rop på hjälp

”Detta är ett rop på hjälp!” Det skrev Lingbo byförening och en privatperson i sin överklagan av länsstyrelsen i Gävleborgs beslut att inte tillåta skyddsjakt på oskygga vargar i byn Lingbo med omnejd.
Men överklagan avslås. Domstolen anser att det inte finns något som tyder på att vargarna har ett oönskat beteende.

Den 10 augusti avslog länsstyrelsen i Gävleborgs län två skyddsjaktansökningar på varg i Lingbo. Enligt ansökningarna är vargarna i byn ovanligt oskygga det hänvisades därför till 23:e paragrafen i jaktförordningen, där det står av hänsyn till hälsa och säkerhet.

Myndighet avslår två ansökningar om skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen menar å sin sida att det inte finns går att säkerställa att den varg/de vargar som rör sig i Lingbo med omnejd uppvisar ett särskilt oönskat beteende, och avslog därför de båda skyddsjaktansökningarna.

 

Fortsatt närgångna

Men boende i Lingbo upplever fortsatt att vargarna är närgångna och överklagade därför myndighetsbeslutet till Förvaltningsrätten i Luleå.

Och nu har domstolen avkunnat sin dom. Den stödjer länsstyrelsen bedömning och avslår därmed lokalbefolkningens överklagan.

Förvaltningsrätten skriver: ”Att det finns varg i området är inte ett tillräckligt skäl för skyddsjakt då det inte framkommit att det finns någon varg i området som uppvisat ett närgånget/oönskat beteende, något som skulle kunna utgöra skäl för att fatta beslut om skyddsjakt om också övriga förutsättningar för sådan jakt är uppfyllda.”

Domstolen anser därför att länsstyrelsen i Gävleborgs län gjort rätt när de inte tillåter skyddsjakt på varg i Lingbo.

 

Gott om varg

I området runt Lingbo finns flera vargrevir och länsstyrelsen i Gävleborgs län vet därför inte med säkerhet vilken varg eller vargar det är som går inne i samhället men en tidigare gissning från myndighetens sida är att det kan vara varg från Tönsenreviret.

Så sent som i fredags beslutade länsstyrelsen i Skåne län om skyddsjakt på en vargtik som härstammar från Tönsenreviret. Beslutet kom efter att vargen angripit får vid ett flertal tillfällen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev