Foto i hägn: Olle Olsson

Myndighet avslår två ansökningar om skyddsjakt på varg

Premium

Ännu en skyddsjaktansökan på varg har lämnats in till länsstyrelsen i Gävleborgs län. ”Jag bor här för att kunna ha djur men som det känns nu kommer man inte kunna att ha det om vargarna fortsätter att gå helt orädd mitt på dagen runt husen”, står det i ansökan.
Men myndigheten väljer att avslå både den samt ytterligare en skyddsjaktansökan.

Olle Olsson Publicerad 10 augusti 2020 - 16:25

En privatperson i byn Lingbo vill att de vargar som springer inne i byn fälls och ansökte därför om skyddsjakt.

”Det är andra gången på 1 år som min granne blir av med får och båda gångerna har vargarna dragit in fåren på våran mark. När vargen/vargarna var här förra fredagen mötte även min sambo en varg nere vid våran badplats. Jag känner mig otrygg i mitt hem och närområde med små barn och djur. Ni måste göra något åt detta. Kan inte vara meningen att det ska vara på det här viset och att man inte kan ha djur längre. Jag bor här för att kunna ha djur men som det känns nu kommer man inte kunna att ha det om vargarna fortsätter att gå helt orädd mitt på dagen runt husen”, står det i skyddsjaktansökan som lämnades in till länsstyrelsen fredag den 7 augusti.

 

Hänsyn till hälsa och säkerhet

Fyra dagar tidigare, den 3 augusti ansökte Lingbo byförening om skyddsjakt på samma vargar. ”Vi hänvisar till 23:e paragrafen i jaktförordningen, där det står av hänsyn till hälsa och säkerhet”, skriver byföreningen i sin ansökan.

 

”Förstår och respekterar”

Men länsstyrelsen i Gävleborgs län vill inte ha någon skyddsjakt på vargarna i Lingbo och avslår därför båda ansökningarna.

Myndighet duckar för närgångna vargar: ”Primärt en polisfråga”

”Länsstyrelsen förstår och respekterar den oro som vargen orsakar för sökande. Länsstyrelsen kan dock konstatera att de rapporter som inkommit hittills samt det angrepp som skedde på får den 31 juli 2020 inte uppfyller kriterierna för att bevilja skyddsjakt.

Utifrån den vägledning som länsstyrelsen har att utgå ifrån går det inte att säkerställa att den varg/de vargar som rör sig i Lingbo med omnejd uppvisar ett särskilt oönskat beteende”, skriver myndigheten i sitt avslag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram