Dräktig vargtik.

Vargangrepp på tamdjur och återkommande observationer i och nära byn har fått byföreningen i Lingbo att ansöka om skyddsjakt. Foto: M.Kluthke/Mostphotos

Ansöker om skyddsjakt – vargar i byn leder till psykisk ohälsa

Premium

En byförening i Gävleborg har vänt sig till länsstyrelsen med en ansökan om skyddsjakt på varg. Återkommande besök av varg inne i byn och angrepp på tamdjur har fått byborna att härskna till.
– Vi hänvisar till 23:e paragrafen i jaktförordningen, där det står av hänsyn till hälsa och säkerhet, skriver byföreningen i sin ansökan.

Förra veckan skedde ett vargangrepp i en fårbesättning i byn Lingbo i Ockelbo kommun i Gävleborg. Det var det andra angreppet i fårbesättningen under det senaste året. Tre tackor och två bagglamm låg döda i hagen på morgonen, och kvar av den lilla besättningen fanns fyra får.

– Jag besiktigade de döda fåren, och det var varg som dödat djuren. Det var dessutom så mycket ätet att jag bedömer det som att det varit flera vargar vid angreppet, säger Sone Persson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Gävleborg.

 

Topsades för dna

Ett av bagglammen var i stort sett uppätet och på ett annat får var hela bröstkorgen borta.

Fåren var nyslagna vid besiktningen, och djuren topsades för att få dna från varg. Dessutom har vargspillning, som hittats i byn, skickats till Viltskadecenter för analys.

Under vintern spårades vargarna i Ryssjöreviret i området, men gränsen till Tönsenreviret är nära. Det som tidigare kallades Lingboreviret har upplösts.

– Vid den här tiden på året vet vi inte hur reviren ser ut, och de ligger tätt i det här området. Förhoppningsvis får vi svar via dna, säger Sone Persson.

 

Orimlig situation

Lingbo byförening har tröttnat rejält på situationen med vargar som stryker runt och inne i byn. Synobservationer beskrivs som vanliga runt om byn och även inne bland gårdarna och vargarna visar ingen särskild rädsla för människor.

I början av veckan lämnade förening in en ansökan om skyddsjakt.

”Med anledning av senaste tidens aktivitet, angrepp på får och täta observationer bland gårdarna, varav en på mindre än 30 meter. Vi har blivit ombedda av ett flertal av byns invånare, barnfamiljer, djurägare etc att agera i denna frustrerande situation,” skriver byföreningen i sin ansökan.

Man hänvisar bland annat till jaktförordningens §23 e, och anser att skyddsjakt ska beviljas av hänsyn till hälsa och säkerhet.

”Innebörden av den är även psykisk ohälsa, den stress det innebär att ha dessa djur strykandes runt i vår by.”

Ansökan om skyddsjakt ska behandlas skyndsamt.

 

Byn Lingbo i Ockelbo kommun, där vargreviren ligger mycket tätt. Karta: Google maps

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev