Det dröjer innan kammarrätten kan fatta beslut om den pågående licensjakten, och det påverkar myndigheternas vilja att ta beslut om utökad vargjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Beslut om utökad vargjakt dröjer

Premium

Det finns utrymme för ökad licensjakt på varg men länsstyrelserna kommer inte att fatta några extra beslut innan kammarrätten tagit beslut kring de överklagningar som lämnats in angående licensjakten. Nu ger domstolen besked om när ett avgörande tidigast kan komma.

Årets licensjaktbeslut på varg är fattade på felaktig grund. Detta eftersom den beräkningsmodell för avskjutningen som ligger till grund för tilldelningen vid årets vargjakt bland annat missade att vargar föder nya vargar i vår.

 

Jägareförbundet överklagar vargbeslut: ”Naturvårdsverket har gjort fel”

Det var Jägareförbundet som hittade den grova felaktigheten från början. Naturvårdsverket pudlade och gav omedelbart Skandulvs vargforskare i uppdrag att ta fram en ny beräkningsmodell som tar hänsyn till kommande föryngring i vargstammen.

 

Naturvårdsverket pudlar om vargberäkning: ”Jägareförbundet har rätt”

Den 13 november kom forskarnas nya beräkning. Den visar att fler vargar kan skjutas jämfört med den felaktiga beräkningsmodell som ligger till grund för den nu pågående vargjakten. Naturvårdsverket skrev i sitt pressmeddelande att det är länsstyrelserna som avgör om det nya underlaget i sig ger skäl att ändra sina beslut om licensjakt.

 

Efter Jägareförbundets påpekande – forskare bekräftar större utrymme för vargjakt

Ola Wälimaa.

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa menar att länsstyrelsen har alla möjligheter att fatta nya beslut om jakt i fler revir.

– Enligt min uppfattning kan länsstyrelsen naturligtvis, om myndigheten vill, redan i dag fatta ett tilläggsbeslut om jakt som avser vargjakt på en annan flock i ett annat område där det då ska skjutas si eller så många vargar. Ligger beslutet inom ramen för förvaltningsmålen och gynnsam bevarandestatus för vargstammen är det inga problem, sa Ola Wälimaa i en intervju med Svensk Jakt som publicerades den 22 december.

 

Kan ta beslut

I vanlig ordning överklagades länsstyrelsernas beslut om vargjakt överklagats av en rad olika vargorganisationer som samtliga kräver att all licensjakt på varg stoppas. Men dessa överklagningar fråntar inte länsstyrelsen möjligheten att fatta nya beslut om licensjakt på varg, menar Jägareförbundets jurist.

– Det tilläggsbeslut som länsstyrelsen kan fatta redan i dag påverkar heller inte det tidigare beslutet om vargjakt och den juridiska prövningen som pågår där. Sedan att det blir ytterligare en licensjakt i ett annat område baserat på ett annat beslut får i så fall prövas om det blir aktuellt att överklaga, sa Ola Wälimaa i intervjun med Svensk Jakt.

 

Juristen om utökad vargjakt: ”Länsstyrelsen kan fatta beslut redan i dag”

Maria Falkevik.

Men trots att det nu gått drygt två månader sedan vargforskarna kom fram till att det finns möjlighet till utökad vargjakt har länsstyrelserna inte fattat beslut om jakt i fler vargrevir.

I ett mejlsvar till Svensk Jakt den 29 december uppgav Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland, att myndigheterna gör en annan bedömning av det juridiska läget än vad Jägareförbundet gör. Vid svarstillfället hade Förvaltningsrätten i Luleå gett grönt ljus åt den beslutade vargjakten, en jakt som i nästa skede överklagats även till kammarrätten av vargivrare.

 

Hävdar oklart rättsläge

Enligt Maria Falkevik anser länsstyrelserna att även kammarrätten måste säga sitt innan länsstyrelserna kan fatta nya beslut om vargjakt.

”Länsstyrelserna i mellersta samverkansrådet har gjort en samlad bedömning av läget och kommer att invänta hela den rättsprocess som nu pågår. Just nu pågår en överklagandetid till kammarrätten. När vi får kammarrättens beslut tar vi ställning till om vi kan och/eller bör göra någon förändring av befintliga beslut”, svarade Maria Falkevik då.

 

Ingen utökad vargjakt innan den juridiska processen är klar

Begränsad jakttid

Och nu står det klart att kammarrättens överklagandetid för licensjakten på varg pågår ytterligare tolv dagar.

– Kammarrätten kan döma tidigast den 26 januari då överklagningstiden har löpt ut, svarar Karin Einarsson, registrator vid Kammarrätten i Sundsvall.

Tiden för utökad vargjakt börjar därmed bli knapp för varg får bara jagas till och med den 15 februari.

Jägareförbundet har begärt att det ska skjutas 60 vargar vid licensjakten. Länsstyrelserna har hittills beslutat om jakt på 28 vargar.

I skrivande stund har 22 vargar skjutits.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev