Inte förrän kammarrättens dom om beslutad licensjakt kommer, tänker länsstyrelserna ta ställning till eventuellt utökad jakt. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Ingen utökad vargjakt innan den juridiska processen är klar

Premium

I ett mail svarar nu Maria Falkevik, länsstyrelsen i Värmland, på Svensk Jakts frågor om den stundande licensjakten på varg. Någon utökad jakt är inte i sikte.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland. Foto: Lennart Johannesson

Maria Falkevik ger i sitt svar en kort sammanfattning av läget, efter att de berörda länsstyrelserna nu har pratat ihop sig:

”Länsstyrelserna i mellersta samverkansrådet har gjort en samlad bedömning av läget och kommer att invänta hela den rättsprocess som nu pågår. Just nu pågår en överklagandetid till kammarrätten. När vi får kammarrättens beslut tar vi ställning till om vi kan och/eller bör göra någon förändring av befintliga beslut.”

 

Vargjakten överklagad till högre instans

Ny överklagandeprocess

Falkevik påpekar att licensjaktsbeslut på varg ska fattas före 1 oktober. Det innebär enligt henne att det inte finns lagstöd att fatta helt nya beslut.

”Större förändringar i befintliga beslut kan innebära en risk att de förhindras att genomföras på grund av en ny överklagandeprocess och vi ser att genomförandet av de fattade besluten är mycket viktigt”, skriver Maria Falkevik.

 

Lägger till skyddsjakt

Hon tillägger att jaktuttaget på 24 vargar i de samlade besluten ska läggas till ett beräknat jaktuttag på 20 vargar för beslutad skyddsjakt under 2021.

”Samlat innebär det ett beräknat jaktuttag på totalt 44 vargar under 2021, att jämföra med det nya beräknade underlaget, som med 10 % risk att hamna under gynnsam bevarandestatus, skulle ha medgett ett maximalt totalt uttag på 55 vargar.” 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev