Foto: Sabina Iliescu / Mostphotos

Ännu ett nej till skyddsjakt på stadsnära varg

Det blir ingen skyddsjakt på den varg eller vargar som springer i centrala Bollnäs. Det står klart sedan länsstyrelsen sagt nej till även den tredje skyddsjaktansökan som lämnats in till myndigheten.

Olle Olsson Publicerad 4 mars 2022 - 14:40

Att vargen eller vargarna är närgången och biter sönder blomkrukor och plogpinnar räcker inte för skyddsjakt. Det har länsstyrelsen i Gävleborgs län sedan tidigare slagit fast.

Ingen skyddsjakt på stadsnära varg

Nu står det klart att inte heller en lantbrukares oro för betande nötboskap räcker för att vargen eller vargarna ska avlivas.

Länsstyrelsen säger nej till lantbrukarens ansökan om skyddsjakt. Myndigheten grundar sig avslag på Viltskadecenters så kallade tumregler när det kommer till vilka vargar som anses ha ett oönskat beteende eller ställer till med stor skada.

Skyddsjakt begärd på stadsnära varg(ar)

”Länsstyrelsen konstaterar att de rapporter som har kommit in inte uppfyller Viltskadecenters kriterier för att definiera individer med ett oönskat beteende. Baserat på den vägledning som länsstyrelsen har att utgå ifrån gör det därför inte att säkerställa att vargen/vargarna som rör sig i området är att benämna som en eller flera problemindivider”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Nu gör Naturvårdsverket om riktlinjerna för skyddsjakt på varg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev