En vuxen vargtik ger sig på olika föremål i centrala Bollnäs. Men någon skyddsjakt på vargen blir det inte på grund av detta. Foto: Länsstyrelsen

Ingen skyddsjakt på stadsnära varg

Det blir ingen skyddsjakt på den varg eller vargar som frekvent rör sig i centrala Bollnäs. Detta står klart efter beslut av länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har beslutat att avslå två inkomna ansökningar om skyddsjakt efter varg i ett område väster om Bollnäs.

Ansökningarna om skyddsjakt grundar sig i att en till två vargar under en tid rört sig i och i anslutning till byar och bebyggelse. En av vargarna, en vuxen tik, har bland annat bitit sönder vattenslangar, plogpinnar och blomkrukor samt varit inne på en altan.

Stadsnära varg biter sönder blomkrukor och vattenslangar

Länsstyrelsen har sedan årsskiftet mottagit ett trettiotal rapporter om observationer av varg eller spår av varg kopplat till det aktuella området. Länsstyrelsen har kvalitetssäkrat majoriteten av alla rapporter.

 

Ingen påtaglig risk

I ansökningarna anges oro och otrygghet som motiv till önskad skyddsjakt. Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att myndigheten tolkar jaktförordningen som att förekomst av rovdjur med ett särskilt beteende som kan innebära en fara för människors hälsa bör kunna utgöra en grund för skyddsjakt av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet.

 

Viltskadecenters rekommendationer för åtgärder mot närgångna vargar.

Men i detta fall bedömer länsstyrelsen inte att vargen eller vargarnas närvaro i området kan medföra påtagliga risker för allmänhetens hälsa och säkerhet.

 

Angrepp på människa

Länsstyrelsen baserar bedömningen på Viltskadecenters tumregler gällande vargar nära hus och/eller människor. De säger att endast angrepp på människa ska leda till omedelbar skyddsjakt på en eller flera vargar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev