En vuxen vargtik ger sig på döda föremål i centrala Bollnäs. Foto: Länsstyrelsen

Stadsnära varg biter sönder blomkrukor och vattenslangar

En vuxen vargtik springer omkring i bostadsområdena kring centrala Bollnäs. I sin färd inne i samhället har vargen bitit sönder plogspön, vattenslangar och blomkrukor.

Vargstammen i Gävleborgs län är mer än dubbelt så stor som beslutat. Stammen har vuxit år efter år och problemen med närgångna vargar dyker upp lite varstans i länet.

Den här gången är det boende i Bollnäs som för andra året i rad tvingats stifta ofrivillig närkontakt med det stora rovdjuret.

Ny skyddsjakt på fortsatt närgången varg

Länsstyrelsen har spårat varg runt Bollnäs sedan första snön kom långt före jul. Det har även analyserats spillning från vargen och dna-analysen visar att det handlar om en vuxen vargtik född i reviret Björnås.

 

Bilderna visar några av de saker som vargen gett sig på.

 

Vargen har ofta befunnit sig i byn Bodåker, precis väster om Bollnäs stad. Men nu när snön åter ligger i området har vargen spårats i flera bostadsområden i centrala Bollnäs.

Av okänd anledning ger sig vargen på döda föremål som bland annat blomkrukor, plogspön och vattenslangar. Länsstyrelsen har dokumenterat vargens udda beteende.

 

Valpar i vår?

Eftersom det handlar om en vuxen vargtik och det finns väldigt gott om varg i Hälsingland, finns en rädsla bland boende i området att hon ska träffa en hane och även föda fram valpar i det här området under senvåren.

Länsstyrelsen har ännu inte beslutat om skyddsjakt på vargen. Någon skyddsjaktsansökan har heller inte lämnats in, men enligt uppgifter till Svensk Jakt kommer en sådan snart att hamna på länsstyrelsens bord.

Dubbla skyddsjaktansökningar på stadsnära varg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev