Vargen ger sig bland annat på plogpinnar. Foto: Privat och (varg i hägn): Ingemar Pettersson

Dubbla skyddsjaktansökningar på stadsnära varg

Vargtiken springer omkring i centrala Bollnäs och biter sönder bland annat blomkrukor och vattenslangar. Nu har dubbla skyddsjaktansökningar på varg hamnat på länsstyrelsens bord.

Vargtiken har befunnit sig runt Bollnäs under en längre tid. Dna visar att det handlar om en vuxen tik från reviret Björnås.

Boende i området har för länge sedan fått nog av den närgångna vargen, som kan ha fått sällskap, och nu har dubbla skyddsjaktansökningar skickats in till länsstyrelsen i Gävleborgs län.

”Varg som springer igenom ägorna och tuggar sönder det mesta i hennes väg. Har haft henne runt huset och hagarna sedan början på december och hennes beteende blir allt mer närgånget. Hon har börjat spåra efter när man gått promenader med hundarna”, står det i en skyddsjaktansökan som skickats in av en privatperson.

Stadsnära varg biter sönder blomkrukor och vattenslangar

Det kan också vara så att vargtiken redan fått sällskap av ytterligare en varg. Det framgår i den andra skyddsjaktansökan, som lämnats in av Sörängs byalag.
Enligt byalagets ansökan handlar det om två olika vargar som spårats samtidigt i ett begränsat område på gräsen mellan Bollnäs- och Ovanåkers kommuner.

”Vargen är statens vilt som vi blivit påtvingade att ta konsekvenserna av. Dessa rör sig bland våra gårdar och skrämmer vanligt folk från att vistas ute även dagtid. Vi befarar att det värsta kommer att inträffa förr eller senare”, står det bland annat i byalagets skyddsansökan.

Sörängs byalag ansöker om skyddsjakt på två vargar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev