Totalt ska ungefär 450 betesdjur släppas ut under maj månad av tamdjursägaren, som nu ansöker om skyddsjakt på varg. Foto: Mostphotos

Skyddsjakt begärd på stadsnära varg(ar)

Den eller de stadsnära vargar som går runt i centrala Bollnäs vållar oro även för tamdjursägare. Nu ansöks det återigen om skyddsjakt.
”Kommer bli omöjligt att hålla 500 nöt inkl kalvar på bete och garantera dess säkerhet”, står det i ansökan.

Svensk Jakt har i flera artiklar skrivit om en eller två vargar som frekvent uppehåller sig i centrala Bollnäs. Sedan tidigare har en privatperson och ett byalag ansökt om skyddsjakt, men länsstyrelsen i Gävleborgs län har hittills sagt nej.

Stadsnära varg biter sönder blomkrukor och vattenslangar

Nu har även en tamdjursägare i trakten skickat in en skyddsjaktansökan på en eller två vargar. Bakgrunden är bland annat att två vargar ska ha sprungit över tomten, tre meter från tamdjursägarens hus.

Han har 500 nötboskap och vargetableringen ger stora, negativa konsekvenser.

Ingen skyddsjakt på stadsnära varg

”Kommer inte kunna vila/slappna av på hela sommaren då en ständig oro över djurens säkerhet ligger och gnager i oss som har ansvaret. Vi kan ju omöjligen vaka över så stora arealer hela tiden, och är inte jägare själva. Det kan ju heller inte vara meningen att man som lantbrukare skall behöva beväpna sig med all utbildning och vad det innebär för att kunna utöva vårt yrke”, står det i ansökan.

 

Går inte att stängsla

På gården ska det finnas ett äldre, rovdjursavvisande stängsel runt en del av gårdens beten. Men tamdjursbesättningen har vuxit och då även betesarealen. En del av betet går mot en sjö i området för att hålla strandlinjen öppen, där uppges stängsling vara omöjlig på grund av att vattendraget är hårt reglerat med ojämn vattenföring.

Länsstyrelsen har ännu inte fattat något beslut om skyddsjaktsansökan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev