fredag 14 juni

Opinion

Krönika: Trollfabriker i gång när rovdjursvänner ska påverka politiken

Känner du till att den svenska regeringen har dragits till domstol flera gånger på grund av jaktbeslut på lodjur? Att myndigheter friserar inventeringssifforna för att öka tilldelningen vid jakt på stora rovdjur? Eller att Sveriges mål för björn har ändrats så att beslutade miniminivåer ska främjas som nya maxnivåer för stammen?

Det gjorde inte jag heller. Det här är alternativa fakta som rovdjursvänner använder på en hemsida i syfte att påverka EU:s rovdjurspolitik.

Häromdagen hamnade jag på den engelskspråkiga hemsidan Swedensbigfive. På den fint layoutade sidan står det att Sveriges stora rovdjur är under allvarligt hot samt att den svenska regeringen dramatiskt höjer jakttilldelningarna på rovdjuren.

Sveriges nya politik anses vidare ha haft oroande effekter på EU:s rovdjurspolitik samt att det är brådskande att ändra på detta.

Bakom sajten står Rovdjursföreningen, Wild wonder (vd är naturfotografen Staffan Widstrand), den internationella organisationen Wild Wonders Foundation samt stiftelsen Sigrid Rausing Trust.

Swedensbigfive beskrivs vara ett rovdjursskyddsprojekt som ger fakta, rapporter, idéer till berättelser, till medieprofessionella, influencers och beslutsfattare som vill lära sig mer och informera andra om fakta kring våra fem stora rovdjur i Sverige: lodjur, varg, björn, järv och människa.

På sajten får vi lära oss att den legala jakten på stora rovdjur är ett större problem än den illegala. I anslutning till artfaktat får vi även en avslutande kommentar från Rovdjursföreningen.

Under artfakta för lodjur får vi veta att regeringen tagits till domstol flera gånger för lodjursjakten i landet. Det uppges vidare finnas allvarliga tvivel kring hur lodjursinventeringen genomförs, vilket skulle tyda på uppblåsta siffror för att öka tilldelningarna vid licensjakt.

Vidare uppger sajten att Sveriges politik ändrats mot att det som tidigare varit miniminivåer för lodjursstammen nu i stället ska främjas som nya maxnivåer.

För vargen är situationen alarmerande, om vi ska tro på Swedensbigfive. Under artfakta uppges att vargstammen nu, mer än någonsin tidigare i modern tid, pressas ner mot ohållbara nivåer. Detta uppges ske på grund av höga troféjaktkvoter, tillåtna av den svenska regeringen, och genom att officiellt räkna döda vargar som levande.

Om officiella siffror för vargstammens numerär är överdrivna, blir jaktkvoterna också för höga, står det lite längre ner.

Vidare påstås att regeringen tagits till domstol flera gånger i Sverige även på grund av vargjakten.

Även för björnen målas det upp en mörk bild. Besökarna får lära sig att 100 års långsamt framsteg inom björnbevarande i Sverige håller på att raderas i en alarmerande takt. Detta beror främst på höga troféjaktkvoter som tillåts av den svenska regeringen och jakten uppges inte vara förenlig med björnens status som skyddad art, varken i Sverige eller i EU.

Även här uppges att Sveriges mål för björn ändras mot att tidigare beslutade miniminivåer för björnstammen nu i stället ska främjas som nya maxnivåer.

Det här är bara ett axplock av direkt felaktiga ”fakta” som Swedensbigfive förser sina besökare med – i syfte att skapa opinion och till exempel påverka EU:s rovdjurspolitik.

I ett demokratiskt samhälle är det givetvis bra att vi tycker olika i olika frågor, precis så fungerar det i en demokrati.

Men det är ett hot mot demokratin när personer eller organisationer med hjälp av fabricerade fakta försöker driva opinion och på så sätt påverka beslutsfattare.

Så arbetar trollfabriker.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.