onsdag 22 maj

Opinion

Vanliga människor måste få ha en mindre fällkniv med sig, utan att riskera att bli lagförda som kriminella, skriver debattören. Foto: Privat

Debatt: ”Rör inte min kniv!”

Tänker politikerna göra de flesta av jägarna kriminella när de skärper knivlagen? Rör inte hederligt folks knivar och framför allt inte småknivar av det slag som fås ta med ombord i kabinen vid flygresor.

Många av oss har en liten fällkniv i fickan, och kanske både yxa och större kniv i bilen. När knivlagen skärps är det nödvändigt med tydlighet och mindre utrymme för polisiär godtycklighet och dåligt omdöme.

Var och en av oss som avslutat ett påkört djurs stress och lidande vid vägkanten med en liten fällkniv vill kunna fortsätta ha kniv i fickan utan att bli lagförda som kriminella.

 

EU-regler

Självklart ska kriminella busar inte få ha slidknivar, springknivar och kaststjärnor med mera, på allmänna platser. Men vanliga hederliga människor utan minsta kriminella avsikt ska lika självklart få ha en mindre fällkniv med sig var som helst.

EU godkänner att du till och med får ha med din kniv ombord på flygplan ifall bladlängden inte överstiger 65 millimeter.

Här har politikerna möjligheten att göra det enkelt för sig och i knivlagen göra undantag för fällknivar vars bladlängd inte överstiger 65 millimeter.

 

Laglydiga jägare

Landets jägare (och idrottsskyttar) är mycket tydlig underrepresenterade i brottsstatistiken. Det ska inte politikerna eller de jaktfientliga miljöpartisterna ändra på genom att kriminalisera oss som vill bära ett viktigt verktyg i fickan.

Många av oss har stannat och hjälpt chockade människor med att avliva påkörda rådjur med hjälp av en fällkniv. Alla de instämmer nog i att sunt förnuft ska få råda.

Den som är betrodd med vapentillstånd borde automatiskt också vara betrodd med att få bära kniv.

 

Lars-Kristian Bergh

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.