Oskygga vargar måste få jagas under älgjakten, anser debattören i det här inlägget. Foto: Ondrej Prosicky / Mostphotos, Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Jaga oskygga vargar på hösten”

Oskygga vargar måste få jagas under augustijakten på bock och under älgjakten senare på hösten. Vi måste tidigt få bort dessa individer som systematiskt söker upp älghundar på ståndskall.

Jag är hemma efter en dags älgjakt med min hund välbehållen, men läser att andra inte får dela den glädjen. Åter igen har en fin älghund fallit offer för varg, när den gjorde det den älskar mest – skällde ståndskall på älg. Tårarna rinner för alla dessa vargtagna hundar.

 

Gagnar inga jägare

Nu måste vargjakten förläggas samtidigt som annan jakt. Ofta visar sig de oskygga vargarna vid bockjakten, men även nu under älgjakten och lämpligt är att kunna skjuta bort dessa individer som systematiskt söker upp älghundar på ståndskall.
Att licensjakten på varg genomförs när övrig jakt i stort är slut, gagnar inte jägare som sett och upplevt närgångna vargar under ordinarie jakt.

 

Kunskap saknas

De vargindivider som har dessa dåliga egenskaper måste bort genast, för de utgör även en fara för människor.
Jag har tidigare skrivit om hur vargen fungerar, men det verkar inte som att någon lyssnar. I varje fall ingen med inflytande över vargförvaltningen. Det verkar finnas noll kunskap om hur dessa rovdjur fungerar hos de som bestämmer över vargstammen.
Jag lider med alla som förlorat sina älskade hundar till vargen.

 

Yvonne Ekman

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.