Bland jägarna i Finland är uppfattningen att vargstammen ökar i landet. Under perioden 1 augusti – 9 oktober 2020 inträffade nio vargangrepp på hundar. Foto: Dennis Jacobsen / Mostphotos

Fem vargangrepp vid finsk älgpremiär – minst fyra hundar dödade

Premium

I lördags inleddes älgjakten i mellersta och södra Finland. Under premiärdagen inträffade minst fem vargangrepp på jakthundar. Fyra hundar har bekräftats döda.

Bland jägarna i Finland är uppfattningen att vargstammen ökar i landet. Enligt officiell data (statens viltskaderegister) har nio vargangrepp på hundar ägt rum under perioden 1 augusti–9 oktober 2020.

När älgjakten i södra och mellersta Finlands inleddes i lördags, den 10 oktober, inträffade ytterligare minst fem vargangrepp på jakthundar.

 

Dödades av varg

I Haapajärvi dödades två hundar av varg, i Kuhmo en och i Haapavesi en. I Sotkamo angreps en hund av varg, men det finns ännu inga uppgifter om huruvida hunden överlevde attacken eller ej.
Därutöver finns fler obekräftade uppgifter om vargangrepp mot hundar.
Årets jaktsäsong i Finland är den första när jägarna inte får ta del av gps-data över hur vargarna rör sig. Bland jägare är uppfattningen därför att det under den här säsongen kommer att inträffa fler vargangrepp mot hundar än tidigare.

 

Utreder jaktbrott

Jakthunden som dödades i Kuhmo angreps av 6–8 vargar. Jägare på plats ska ha avlossat varningsskott och sedan fällt en varg, men den finska polisen utreder händelsen som grovt jaktbrott.

 

Panu Hiidenmies

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev