En jaktprovsmeriterad jämthundstik dödades under måndagen av varg i samband med älgjaktspremiären i Värmland. Foto: Boo Westlund

Jaktprovsmeriterad jämthund dödad av varg under älgjakt

En femårig och jaktprovsmeriterad jämthundstik dödades under måndagen av varg i samband med älgjaktspremiären i Värmland. Hunden angreps när den stod och skällde på älg.

Boo Westlund Publicerad 12 oktober 2020 - 18:52

Angreppet skedde väster om Lakenesjön i Hagfors kommun. Hunden hade under morgonen gått ur marken med ko och kalv. Ägaren lyckades efter några kilometer koppla tiken, och släppte henne på nytt. Hunden fick då tag på ett ekipage med ko, kalv och en tjur. Men även dessa djur var lätta på foten och hade snart lämnat jaktlagets marker.

Hund och älgar fortsatte norrut över två jaktområden innan tiken återvände med åtminstone en av älgarna.

 

Länsstyrelsen i Värmlands naturbevakare Magnus Nystrand och Lizz Hansson kunde snabbt konstatera att jämthundstiken dödats av varg. Foto: Boo Westlund

I närområdet

– Jag försökte ta henne igen, men då stötte jag älgen, säger hundägaren som har valt att vara anonym.

I en djup dalgång mellan två vägar blev det återigen fast ståndskall. Hundägaren började gå in mot hunden för att försöka koppla. I dalgången rinner en bäck och han hade svårt att höra skallen.

– Jag såg i pejlen att hon tystnade och flyttade på sig. Jag fortsatte fram, men upptäckte snart att hon var helt stilla, säger hundägaren.

 

Fann hunden död

I det läget insåg han att något allvarligt hänt. Han var något hundratal meter från sin tik och tog sig snabbt till platsen.

Bara för att upptäcka att hunden redan var död, och att vargen eller vargarna redan börjat äta av hunden.

– Det handlade kanske om fem minuter, säger hundägaren bedrövat.

Vid hans fötter ligger jaktkamraten, barnens bästa vän och en mycket duktig jakthund.

– Hur ska vi kunna jaga här framöver? Vilken annan skulle vilja släppa sin hund här? Jag orkar inte ens tänka på hur vi ska göra med jakten under hösten, och vi har inte ens börjat än, säger hundägaren.

 

Tiken angreps när hon skällde på älg, och hade därefter släpats 75 meter. Foto: Boo Westlund

Konstaterat varg

När länsstyrelsens naturbevakare Magnus Nystrand och Lizz Hansson besiktigade hunden kunde de snabbt konstatera att tiken dödats av varg. Hunden har för varg typiska bettskador med djupa bett i lår och rygg, buken är öppnad och delar av hunden uppäten.

En vargskit nära den döda tiken togs för analys och på plats kunde de också konstatera att hunden släppas cirka 75 meter från den plats där den först angrepps, till platsen där den senare hittades.

– Det är helt klart varg som dödat hunden, men vi vet i dagsläget inte från vilket revir, säger Lizz Hansson.

Det kan vara Gårdsjöreviret eller ett nybildat revir. En vargtik från Tönsenreviret har under sommaren angripit får i Bäckalund några kilometer väster om den plats där hunden nu dödades.

Vargangreppet på hunden var det första under årets älgjakt i Värmlands län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram