onsdag 28 juli

Opinion

Publicerad 11 september 2015 - 11:32

Debatt

Debatt: ”EU-beslut ett hot mot livskraftiga sälstammar”

Korv tillverkad av sälkött får inte längre säljas på grund av ett EU-beslut. Foto: Anja Kjellsson

Utan jakt riskerar nu livskraftiga sälstammar att drabbas av sjukdomar. Det är en effekt av att EU-parlamentet röstat för att förbjuda handeln med sälprodukter. Vad gör EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström åt den saken, frågar Europaparlamentariker Christofer Fjellner (M).

Den här veckan röstade Europaparlamentet om att förbjuda handeln med svenska sälprodukter. Omröstningen har alltså ingenting att göra med säljaktens vara eller inte vara – säljakt är både tillåtet och nödvändigt. 
Omröstningen handlar om vad man ska göra med sälen efter att man har skjutit den. Ska man tvingas kasta tillbaka sälarna i havet eller ska jägare och fiskare tillåtas att ta tillvara på sälskinnet för att sedan sälja det?
Svaret borde vara självklart, speciellt när konventionen om biologisk mångfald och principen om hållbart nyttjande säger att man ska ta tillvara på det man jagar. Men det är inte riktigt så EU-kommissionen har resonerat.

Säl men inte fisk? 
När EU införde den ursprungliga lagstiftningen 2009, som innebar ett handelsförbud för alla länder förutom Sverige, prövades lagen i Världshandelsorganisationen WTO. 
WTO menade att EU har rätt att förbjuda handel med sälprodukter eftersom man kunnat visa att det är en viktig moralisk fråga i Europa. 
Frågan är hur moraliskt är det att dumpa sälen i havet när det sedan några år tillbaka är otillåtet att dumpa fisk i havet? På vilket sätt är det annorlunda att dumpa döda sälar?
Handel med sälprodukter är i dag en viktig inkomstkälla och ett förbud skulle innebära ett inkomstbortfall för många jägare och fiskare. Många emotsätter sig handel med sälprodukter i tron att sälarna klubbas till döds eller i vanföreställningen att sälar är utrotningshotade. 
Flera av Miljöpartiets företrädare använder sig av argument som detta för att se till att EU lägger sig i frågor de inte har kompetens till.

Fördubblad jakt möjlig 
Sälstammen är i dag oerhört livskraftig. Aqqalu Rosing-Asvid, sälforskare vid Grönlands Naturinstitut, säger att sälbestånden är så stora att man skulle kunna fördubbla jakten och fortfarande ha en livskraftig sälstam. 
Sälbestånden är så stora att de hotas av svält eller sjukdomar. I Sverige drabbade detta sälarna i form av ett virus under 1980-talets säldöd, något som hade kunnat undvikas med viltvård.


Nu kan man fråga sig vad svenska Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär gör åt saken. Faktum är att Malmström håller med WTO och vill förbjuda handeln helt och hållet, trots att WTO till och med har sagt att det svenska handelsundantaget i sig inte var olagligt, utan snarare dess utformning. 
I stället för att se över lagstiftningen och hitta en lösning togs den lätta vägen och vips var det totala förbudet på plats. Detta bör vara en viktig tankeställare för alla som säger sig värna ett hållbart nyttjande av naturens resurser.

Stöd svenska intressen
Cecilia Malmström borde stödja svenska intressen och vi uppmanar henne och Miljöpartiet, som alltid står på djurens sida, att införa ett förbud mot oetiskt fångad säl men tillåta viltvårdsskjuten säl. 
Givetvis måste vi också lyfta importförbudet och tillåta andra länder att exportera sälprodukter till EU.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget