Debatt fortsätter om älgar och betesskador fortsätter, med replik från Skogsstyrelsen. Foto: Kenneth Johansson

Debatt: ”En spade är fortfarande en spade”

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné riktar i en debattartikel skarp kritik mot Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör. Sundqvist replikerar här på kritiken.

Det är en lång serie rallarsvingar som levereras från Daniel Ligné i hans debattartikel om min senaste blogg där jag bland annat tar upp problemet med viltbetesskadorna i skogen. Den fakta som tycks vara så provocerande, till exempel att varannan ungtall i dag har betesskador av vilt, talar ändå sitt tydliga språk. Vi har inte en hjortviltstam i balans med skogen.

Herman Sundqvist.

För att motverka detta behöver mycket göras. Ett stort steg är att vi nu för första gången satt nya mål tillsammans med Naturvårdsverket. Till exempel att högst fem procent av ungtallen på bördigare marker får skadas årligen av viltbete.

 

Båda insatserna behövs

Ja, det är viktigt att skogsägarna planterar mer tall. Jag vill minnas att Ligné själv uttryckt att vi behöver plantera mer tall och skjuta mer älg. Det håller jag helt med om. Båda insatserna behövs.

Och så var det Lignés påståenden om lögner. För mig är det självklart viktigt att utgå från underlag som finns tillgängliga. Läs därför gärna Skogforsks sammanställning och de referenser som sammanställningen grundar sig på.

Man kan förstås ha olika uppfattningar om hur trovärdiga uppgifterna från respektive land är, men nog var det väl mot bakgrund av diagrammet nedan att ta i att påstå att jag ”ljuger som en häst travar”?

Källa: Skogforsk

Betesskadorna i våra skogar är en utomordentligt viktig fråga.  Omfattningen gör att vi behöver vara många aktörer som löser det tillsammans.

Jag är övertygad om att en nyanserad diskussion gör det lättare att hitta lösningar.

 

Herman Sundqvist

Generaldirektör Skogsstyrelsen

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.