onsdag 22 maj

Opinion

WWF arbetar aktivt för att försvåra eller förbjuda licensjakt på varg och andra rovdjur, vilket enligt skribenten är ett försök att krossa den svenska viltförvaltningen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”WWF spottar på svensk demokrati och domstolsväsen”

Varför är det ingen som reagerar när den privata stiftelsen Världsnaturfonden, WWF, verkar för att slå undan benen för svensk viltförvaltning?

Läs de här tre citaten från WWF Sveriges officiella Facebooksida och från WWF:s hemsida 15 december 2021:

WWF anser att det viktigaste just nu är att få till en ny modern lagstiftning som gör att rovdjursförvaltningen blir långsiktig, förutsägbar och tydlig. WWF lämnade i juni 2020 ett förslag till regeringen och riksdagen på hur detta ska gå till men ännu har politikerna inte kommit överens i frågan. WWF har försökt komma vidare med förslaget men det har dessvärre tagit stopp i riksdagen. De politiska partierna har nu markerat att det blir en valfråga vid det kommande valet och det gör att frågan kommer att vara låst i minst två år.”

 

Besluten om licensjakt på varg är prövad av domstolar många gånger under de senaste åren. De grunder som länsstyrelserna har för besluten har inte ifrågasatts av domstolarna och så länge inte lagstiftningen ändras kommer besluten att bli desamma.”

 

Det är hög tid att frågan avgörs på EU-nivå och att kommissionen tar frågan vidare till domstolen så att Sveriges regering och politiker kan börja ta sitt ansvar och ge den svenska vargstammen en ärlig chans att bli livskraftig.”

 

Stillatigande politiker

Var är ni svenska politiker? Varför försvarar ni inte en demokrati som förskonat oss svenskar från krig i över 200 år? Varför försvarar ni inte ett svenskt domstolsväsen som är ett av världens mest respekterade? Hur kan ni stillatigande se på hur en privat stiftelse spottar er rakt i ansiktet?

 

Slår undan ben

Alla ni som sitter i stiftelsens förtroenderåd:

Hur kan ni representera en organisation som öppet deklarerar att de, bara för att de inte får som de eller deras sponsorer vill, är beredda att låta en EU-domstol som dömer efter lagar och direktiv som skrivits för över 40 år sedan slå undan benen på en svensk viltförvaltning, vars resultat de länder som direktiven skrevs av och för, fortfarande efter över 40 år inte är i närheten av att uppnå?

 

Tysta forskare

Var är alla ni forskare som är med och bidrar till att vi i Sverige har den bästa viltförvaltningen i hela Europa?

Tänker ni tyst se på när en adaptiv viltförvaltning baserad på fakta och under kontinuerlig utveckling, ersätts med domstolsbeslut tagna baserade på ett 40 år gammalt statiskt direktiv med argumentet att man vill ha en ”ny modern” lagstiftning?

 

Mats S Johansson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.