söndag 26 maj

Opinion

John Widegren (M) och Sten Bergheden (M).

Debatt: ”Socialdemokraterna offrar jägarna för MP”

Isak From och Hanna Westerén, socialdemokratiska riksdagsledamöter, gör nu allt för att försöka rentvå sig själva i en debattartikel i Svensk Jakt.

Så sent som inför valet 2018 uttalade Stefan Löfven att han inte hade några planer på att ändra Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag. Men det var före valet, och Socialdemokraterna har som tradition att föra fram ett budskap då och sedan genomför en annan politik i regeringsställning.

Vi förstår att S-ledamöterna nu har fått kalla fötter och att de försöker skylla på EU. Men Moderaterna har länge varnat för att regeringen använder EU som bräckjärn för att avskaffa det allmänna uppdraget. Nu ser vi våra farhågor besannas.

 

Oacceptabelt förhalande

För att skyla över sitt eget misstag försöker Socialdemokraterna inbilla läsarna att vi moderater också ville avskaffa det allmänna uppdraget. Det stämmer inte alls.

Vi vill däremot flytta viltfrågorna från Naturvårdsverket och ge en ny viltmyndighet ansvaret för dem.

Det finns en majoritet för ett sådant förslag i riksdagen, sedan fem år tillbaka. Trots det har regeringen inte levererat någonting. Tvärtom har S och MP gjort allt för att förhala beslutet. Det är självklart helt oacceptabelt.

Ordning ska bestå

Vi moderater anser att Jägareförbundet har skött det allmänna uppdraget bra i över 80 år, och att förbundet ska behålla uppdraget, och den ordning det vilar på.

Det vill säga att jägarnas jaktkortsavgifter finansierar Viltvårdsfonden. Och att medel därur tas för att Jägareförbundet bland annat ska ansvara för viltövervakning, älgförvaltning, jägarutbildning, eftersök samt för att förse allmänheten och jägare med objektiv information om jakt och viltvård.

 

Triumferande miljöpartister

Nu har Socialdemokraterna offrat jägarna för att tillmötesgå, inte EU, utan Miljöpartiets krav. Detta har flera miljöpartister också i ren glädje trumpetat ut.
Det visar sig alltså att Löfvens ord innan valet inte var något värda. Socialdemokraterna är beredda att offra jägarna för att tillmötesgå Miljöpartiet.

Vi moderater står upp för det allmänna uppdraget och vi tycker precis som tidigare att detta ska skötas av Svenska jägareförbundet.

Vi anser också att viltvårdsfrågorna ska placeras i en ny viltmyndighet i enlighet med riksdagens tillkännagivande.

 

John Widegren (M), riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Sten Bergheden (M), riksdagsledamot

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.