fredag 31 mars

Opinion

Jens Holm (V) var en av talarna när det arrangerades rovdjursmarsch i centrala Stockholm. Foto: Leif Andersson

Debatt: ”Riksdagsledamöter legitimerar antidemokratisk rörelse”

Nyligen deltog två riksdagsledamöter i en demonstration tillsammans med Hunt Saboteurs Sweden, som under sommaren har sågat ner hundratals jakttorn över hela landet. Det är djupt problematiskt när ledamöter i Sveriges lagstiftande församling legitimerar en våldsbejakande rörelse med sin närvaro.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 27 augusti 2019 - 10:59

Drygt ett år har gått sedan vi i en debattartikel på svenskjakt.se efterlyste hårdare tag för att stoppa de djurrättsaktivister som tämligen riskfritt kan ägna sig åt trakasserier och sabotage mot jägare och djurhållande bönder.

Från lagstiftande håll har ingenting hänt, men däremot har rapporteringen om saboterade jakttorn och utsatta utövare av lagliga näringar som jakt och jordbruk duggat allt tätare.

På punkt efter punkt föreslog vi hur skyddet för jägare och bönder ska stärkas.

Bland annat genom hårdare straff för djurrättssabotage, samt att jägare som utför uppgifter åt staten ska ges förstärkt rättsskydd som tjänsteman vid eftersök samt licens- och skyddsjakt. Inget av detta har ens diskuterats i riksdagen sedan dess.

 

Djupt problematiskt

Nyligen deltog dessutom de två riksdagsledamöterna Jens Holm (V) och Rebecka Le Moine (MP) i en demonstration tillsammans med Hunt Saboteurs Sweden, som under sommaren har sågat ner hundratals jakttorn över hela landet.

De båda politikerna deltog även som talare på manifestationen, där det var väl känt i förväg vilka organisationer som skulle delta.

Det är givetvis djupt problematisk att ledamöter i Sveriges lagstiftande församling legitimerar en våldsbejakande rörelse med sin närvaro och än mer problematiskt att det handlar om företrädare för regeringens stödpartier.

Nämnda riksdagspartier bör allvarligt fundera över sin egen roll i normaliseringen av dessa brott. Övriga bör inse att den som tiger även samtycker till rådande ordning.

 

Ett långsiktigt hot

Även justitiedepartementets instruktion till Säkerhetspolisen att upphöra med sin kartläggning av dessa individer ger tyvärr fel signaler.

Medborgerlig Samling delar inte uppfattningen att ”djurrättsrörelsen inte riktar sina brott mot någon av demokratins grundläggande funktioner”. Både garantin för äganderätten och rätten att slippa utsättas för brott av våldsbejakande organisationer är centrala i en liberal demokrati.

Ur ett mer vidgat perspektiv är denna brottslighet dessutom ett långsiktigt hot mot Sveriges livsmedelsförsörjning som behöver expandera kraftigt.

Vi anser att frågan inte tas på det allvar den förtjänar. Flera av våra medlemmar är själva jägare och bönder och vittnar om omfattningen av problemet.

Vi vill att riksdagspartierna genast vidtar resoluta åtgärder för att skydda dessa grupper och lagföra de människor som står bakom denna organiserade brottslighet.

 

Egen brottskod

Detta görs antingen genom en separat brottsrubricering som riktas just mot jaktsabotage eller en stärkning av den befintliga hatbrottslagstiftningen.

Vi anser att det är orimligt att politiskt motiverade våldsbrott och skadegörelse ska ha olika straffvärde beroende på ideologisk hemvist hos dem som begår brotten.

Vi vill därför även att brott från djurrättsaktivister får en egen brottskod hos Polisen så problemets omfattning kan kartläggas effektivare.

De partier som hädanefter väljer att förbli passiva i frågan kan knappast skylla på okunskap.

 

Anna Jung

Landsbygdspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

Edward Nordén

Jordbrukspolitisk talesperson, Medborgerlig samling

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.