fredag 29 mars

Opinion

Sabotage och hot riktade mot jägare måste leda till hårda straff, anser skribenterna. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Jaktsabotörer ska dömas till hårda straff”

Hot, hat och sabotage mot jägare måste tas på allvar av samhället. De som medvetet saboterar jakt ska få kännbara straff och den jägare som utför uppdrag åt staten ska få ett förstärkt rättskydd.

September, valmånaden, närmar sig med stormsteg och de flesta av den här tidningens läsare förknippar naturligtvis årstiden med utevistelse och sköna dagar i skogen när jaktsäsongen fått några veckor på nacken.

Tyvärr så känner några även en oro för saboterade jakttorn eller ovälkommet besök i skogen av människor som inte förstår jägarens roll. Människor som med tvång försöker få oss att avstå både vårt fritidsintresse och vårt viktiga samhällsuppdrag.

Vi vill tydliggöra och lyfta jaktens plats i samhället och respekten för dess utövare. Vi har många jägare i våra led som är trötta på den styvmoderliga behandlingen av en verksamhet som bedrivs med fullt lagligt stöd.

 

Hårdare straff

Många lägger sin fritid på jakt efter vilt som skadats i trafiken eller skydds- och licensjakter för att verkställa myndigheters beslut.

Vi kommer att verka för att sabotage som riktas mot uppfödare av tamdjur och jakt utreds under en egen brottsrubricering – med tillräckliga straffsatser för att ge polisen möjlighet att använda de tvångsmedel som rättegångsbalken erbjuder.

I dag stannar de fåtaliga åtalen ofta vid ofredande och skadegörelse med böter vid fällande dom. Jakt är ett samhällsviktigt uppdrag, vilket ska spegla straffet för den som medvetet saboterar den.

Av samma anledning vill vi se att de jägare som utför uppdrag åt staten i någon form ska ges ett förstärkt rättsskydd som tjänsteman. En jägare ska därför åtnjuta samma skydd som när en polis i tjänsten avlivar ett trafikskadat vilt.

 

Storstadens perspektiv

Vi anser att rovdjurspolitiken allt för ensidigt har setts ur storstadens perspektiv istället för att ta höjd för de konsekvenser som en allt för hög koncentration av rovdjur kan få på landsbygden.

Där trycket från rovdjur blir för starkt ska markägaren tillsammans med länsstyrelsen ges möjlighet att fånga rovdjur i fälla, för förflyttning till annan plats eller till och med avlivning när riskerna för djurhållning blir oacceptabla.

Äganderätten för djur och skog måste ges ett större skydd och fullgod kompensation ska ges då naturreservat inrättas på privat mark.

Vi jägare och vapenägare är den mest kontrollerade och laglydiga delen av hela befolkningen. Därför ska även handläggningstiderna kortas efter att första licensen för klass 1-vapen är beviljad. För köp upp till fjärde vapnet bör vapenhandlaren kunna kontrollera köparen hos polisen inom några dagar vilket skulle underlätta inbyten och nyköp.

 

Offra timmar

Återigen, det finns hundratusentals jägare och sportskyttar i Sverige. Samtliga kontrollerade och godkända, varav många utför en stor samhällsinsats utan ersättning och utan problem. Det ska återspeglas i agerande och hanterande politiskt. Det tänker vi göra.

Just i år kommer vi att offra några timmar av en söndag i september för att göra vår röst hörd. Vi hoppas att även ni tar er den tiden.

 

Anna Jung

Landsbygdspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

Edward Nordén

Jordbrukspolitisk talesperson, Medborgerlig samling

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.