fredag 14 juni

Opinion

Skogsbolaget som ägs av Länsförsäkringar betraktar enligt debattören jägare som en förbrukningsvara. Foto: Per Jonson

Debatt: ”Gamla jägare tvingas bort från Länsförsäkringars marker”

REPLIK. På viltfattiga marker har Länsförsäkringars skogsbolag Hällefors Tierp skogar AB höjt priserna för jaktarrende med 300 procent. Det gör ont i hjärtat att se äldre jägare som jagat på markerna i över 50 år tvingas bort på grund av att de med sina låga pensioner inte längre har råd att betala för jakten.

Det som skrivs i debattrepliken Rimliga priser för jakten i länsförsäkringars skogar stämmer inte. Jag har i många år jagat i skogarna som numera ägs av Länsförsäkringars skogsbolag Hällefors Tierp skogar AB och vet hur det varit tidigare.

Då var det en god samverkan där representanter från markägarna arbetade tillsammans med jägarna för att skapa förutsättningar för både jakt och natur. Det gjordes insatser för viltvård och för att kunna bedriva jakt.

Sedan Hällefors Tierp skogar AB övertog markerna har priserna för jaktarrendet ökat med över 300 procent för samtliga jaktmarker inom dessa områden. I några fall är prisökningen ännu större.

Komiskt argument

Hällefors Tierp påstår att detta är helt rimligt utifrån vilka arrendekostnader som finns i exempelvis Stockholmsområdet och på Harg. Men det går inte att jämföra med marker där det bedrivs aktiv viltvård för att det ska finnas möjligheter att både finna vilt och även uppnå en viss avskjutning.

Att skribenten skriver att de inte önskar någon jaktturism och att de månar om långsiktiga relationer är komiskt, när resultatet av Hällefors Tierps prissättning blir att jägare med större plånböcker från Stockholm tar över jaktmarkerna.

Viltfattiga marker

Man säger emellertid inte till dessa utsocknes jägare att flera av Hällefors Tierps skogar är viltfattiga marker, för att det inte finns någon viltförvaltning och att det inte görs några stödinsatser tillsammans med jägarna för att öka vilttillgången.

Hällefors Tierp gör också annat för att försvåra jakten. Till exempel att de genomför skogsbruk samma dag som älgjakten börjar och låter bli att återställa sönderkörda vägar så att jägarna trots pickuper och liknande bilar inte kan komma ut på markerna.  

Eldsjälar drivs bort

Jag har jagat på Hällefors Tierps marker hela livet och känner väl till många av jaktlagen som arrenderar mark av skogsbolaget som ägs av Länsförsäkringar. Jag vet att det som sägs i Hällefors Tierps debattreplik inte stämmer.

I de flesta jaktlagen har prisökningarna inneburit att många äldre jägare med låg pension tvingats sluta jaga för att de inte har ekonomi att fortsätta. Det handlar om eldsjälar som varit på markerna länge som nu drivs bort på grund av Hällefors Tierps agerande.

En förbrukningsvara

Detta är alltså Hällefors Tierps syn på jägarna, att de är förbrukningsvara och att de som bidragit med viltvård och skapat en levande landsbygd enbart är en siffra för bolaget.

Att det endast har varit några få jägare som lämnat får gärna Hällefors Tierp redovisa, då det i flertalet av jaktlagen blivit nya jägare. Att det skulle varit naturliga avgångar håller inte som förklaring då det är just kostnaderna och bristen på samverkan som är orsaken.

Gör ont

Jag och andra som kan betala och bedriva jakt är inte drabbade, men det gör ont i hjärtat att se dessa eldsjälar som på grund av höga kostnader tvingas sluta efter att de i över 50 år jagat och bedrivit viltvård på markerna som nu ägs av Hällefors Tierp.

Jag har lämnat Hällefors Tierp för jakt på marker till lägre kostnad och med fler fällda vilt. För att inte skapa negativa konsekvenser för vänner och bekanta som är kvar och med respekt för deras situation väljer jag att vara anonym i detta inlägg.

Observant jägare

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.