torsdag 18 april

Opinion

Jägareförbundets krav är redan uppfyllda, anser Svenskt Viltkötts ordförande Stefan Persson i ett debattinlägg. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Jägareförbundets önskemål är redan uppfyllda”

I svaret på debattinlägget ”Jägareförbundets kampanj riskerar människors hälsa” beskrev förbundet vilken ordning man vill ha för att jägare ska kunna sälja vildsvinskött direkt till konsument. Vi konstaterar att deras önskemål är uppfyllda.

Jägareförbundets förklaring på vad man vill uppnå med ändrade regler för försäljning av vildsvinskött, är ju faktiskt en väldigt god beskrivning av det system som redan finns och som tillämpas av mängder av jägare.

Det vill säga: man lämnar in sitt vildsvin till en vilthanteringsanläggning och får det uppslaktat, trikinundersökt, besiktigat, styckat, paketerat, uppmärkt och färdigt för jägaren själv att använda, eller sälja vidare.

 

Många godkända anläggningar

Allt detta utförs i lokaler som håller lagstadgad kvalitet. Köttet är besiktigat av godkända veterinärer och är hanterat i rätt temperaturer och under hygieniska förhållande.
Det finns idag 140 godkända vilthanteringsanläggningar och ett stort antal permanenta och mobila depåer. De flesta finns i de vildsvinsrika områdena.

Jägarna har en snittsträcka på cirka tre mil till närmsta anläggning. Det ska ställas i relation till de många gånger fler mil som många jägare förflyttar sig för att komma till sin jaktmark.

 

Stefan Persson

Ordförande, Svenskt Viltkött

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.