torsdag 28 mars

Opinion

Foto: Lars Nilsson & Olle Olsson

Debatt: Jägareförbundet Västerbotten: ”Sveaskog behöver tänka om”

En känsla av obehag infinner sig när man läser Sveaskogs ansökan om skyddsjakt på 50 älgar i ett område i Lycksele kommun. Jakten föreslås bedrivas från helikopter, från snöskoter och med hjälp av drönare.

Sveaskog begär länsstyrelsen i Västerbottens tillstånd att med alla till buds stående medel ta död på ett stort antal älgar, då de anses vara en fara för bolagets skog i ett område, där man sedan lång tid tillbaka haft kunskap om just vinterbetande älgar.

Sveaskog har under en längre tid utmärkt sig ifråga om ganska frostiga relationer till jaktlag och jägare som jagar på bolagets marker. Denna åtgärd från bolagets sida kommer att förstärka jägarnas, och för den skull också allmänhetens, misstroende mot Sveaskog.

 

God jaktetik saknas

Att man har kommit i otakt med olika jaktlag och jägare är ett konstaterat faktum. Vad Sveaskog otaktiskt nog inte räknar med är den breda allmänheten som i allt större utsträckning ger akt på vad som händer i skogen och med älgarna.

Statliga Sveaskog vill skyddsjaga 50 älgar från helikopter i Lycksele

Bolagets agerande ligger inte alls i linje med god jaktetik och visar inte respekt för ett av det viktigaste viltet i Västerbottens skogar. TV-programmet Den stora älgvandringen har uppmärksammat älgen på ett alldeles otroligt sätt och intresset för älgen ökar i tilltagande grad.

Då gör, enligt vår mening, Sveaskog ett grovt misstag genom denna skyddsjaksansökan, som på ett närmast iskallt sätt provocerar både älgarna, jägarna och den breda allmänheten.

 

Upprörda samtal

Jägareförbundet Västerbotten har fått ta emot upprörda samtal och mejl från olika jaktlag och jägare, där bland annat Sveaskogs agerande både upprör och förstör de goda relationer som krävs mellan markägare och jägare för att den viktiga älgförvaltningen ska fungera.

Argumenten från bolagets sida varierar. Allt från stenhårda krav på större insatser i jakten till hot om uppsagda arrenden och tillsättandet av egna jägare för att lösa de påstådda problemen.

Det är i skenet av att Sveaskog ägs av svenska folket som deras agerande ska ses som extra utmanande. Utan känsla för etik och utan respekt för älgen och jägarna, söker bolaget nu extrema metoder för att sänka älgstammen.

Jägareförbundet Västerbottens återkommande förslag och idéer om olika incitamentsprogram i tidiga skeden under den fastställda älgjaktsperioden har i stort sett helt nonchalerats.

 

Dra tillbaka ansökan!

Från Jägareförbundet Västerbotten sida har vi under lång tid förordat samtal mellan jägarnas och storskogsbrukets företrädare för att vi tillsammans ska finna lösningar på de problem som älgen ställer till med inom vissa områden.

Man har intill alldeles nyligen avvisat sådana samtal, då man tydligen inte litar på Jägareförbundet och förbundets medlemmar och förtroendevalda. Det kan också ses som en uppenbar misstro mot jägarna, vilka i praktiken har det yttersta ansvaret för en lyckad älgförvaltning.

Vi från Jägareförbundet Västerbotten vill uppmana Sveaskog att skyndsamt dra tillbaka sin skyddsjaktansökan och snarast tacka ja till samtal om lämpliga åtgärder, för att den viktiga älgförvaltningen kan genomföras på ett ändamålsenligt sätt.

Ett sätt som tilltalar både markägare, jägare och de myndigheter som har skog och älg på sina agendor.

 

K G Abramsson.

K G Abramsson

Ordförande, Jägareförbundet Västerbotten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.