Publicerad 15 februari 2020 - 13:55

Sveaskog vill skyddsjaga älg i Västerbottens inland och skyller betesskadorna på bland annat lågt jakttryck. Åsa Holmgren, ordförande för Jägareförbundet i Lycksele, tar dock jägarna i försvar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägarna överraskades av Sveaskogs ansökan om skyddsjakt på älg

Premium

Jägareförbundet i Lycksele fick läsa i media om Sveaskogs ansökan att få skyddsjaga 50 älgar från helikopter.
Åsa Holmgren, ordförande, hade önskat dialog med skogsbolaget.

Det jäser i jägarleden i Västerbottens inland. De senaste åren har jägare riktat skarp kritik mot skogsbolagen i frågan om älgförvaltningen. Skogsbolagen vill att det fälls ännu fler älgar och pekar bland annat på ökade betesskador.
I fredags gick Sveaskog ut med ett pressmeddelande och berättade att en ansökan om skyddsjakt på 50 älgar lämnats in till länsstyrelsen. På sociala medier rasar jägare. En av de som är kritisk är Torbjörn Lövbom, tidigare ledamot i Jägareförbundets styrelse. Han skriver i en kommentar på facebook-gruppen Älgjägare i Västerbottens inland:
”Måste erkänna med 30 års erfarenhet av älgförvaltning i länet som ledamot av länsviltnämnd, viltvårdsnämnd och lokalt arbete inom krets och Äso är ytterst förvånad över Sveaskogs agerande, ställningstagande och underkännande av den förvaltning man själv varit med att forma.”

 

Ingen förvarning

Åsa Holmgren är ordförande för Jägareförbundet Lycksele, och hon hade ingen aning om att Sveaskog tänkt lämna in en ansökan om skyddsjakt.
– Vi har haft en dialog med skogsbolagen nu i januari med anledning av att det bedrivits jakt i de stora anhopningar av älg som förekommer på vissa ställen, säger hon.
På frågan vad hon anser om Sveaskogs ansökan, svarar hon.
– Det är väl aldrig roligt att få höra att det måste bedrivas skyddsjakt på älg. Samtidigt är det markägaren som äger rätten till jakten, vi kan inte göra så mycket i det här läget. Vi vet också att det är stora anhopningar av älg. Jag kan väl tycka att man kanske borde pröva andra metoder, utfodring till exempel, säger Åsa Holmgren.
Sveaskog menar att jakttiden i kombination med lågt jakttryck i slutet av jaktsäsongen har bidragit till att man inte ”lyckas hålla betesskadorna på en acceptabel nivå.”

 

Etik under vinterjakt

– Visst är jakttrycket lägre i slutet av säsongen, men vi bor i ett län med mycket snö på vintrarna. Jägarna vill inte gå ut och jaga när det är en halvmeter snö, en del vägar är inte plogade och sedan kommer det här med etiken med i bilden också. Jägarna vill inte stressa viltet i onödan. Jag tror ändå många jaktlag verkligen försökt att bidra med fler mantimmar och varit ute och jagat i det längsta. Jag vill ta jägarkåren i försvar. Vi har bidragit med det vi kunnat, säger Åsa Holmgren.
Hon tillägger också att Jägareförbundet vill ha en fortsatt bra dialog med skogsbolagen.
– Dialogen har blivit bättre och jag hoppas det kan fortsätta, för i slutändan handlar det om att få till en bra älgförvaltning.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram