onsdag 27 september

Opinion

John Widegren (M).

Debatt: ”Bucht svänger i CWD-frågan”

Efter en interpellationsdebatt i riksdagen i tisdags svänger plötsligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i CWD-frågan, skriver riksdagsledamoten John Widegren (M).

Under en interpellationsdebatt den 7 november i riksdagens kammare lyfte både jag och Åsa Coenraads (M) risken att CWD, chronic wasting disease, numera även finns i Sverige. Detta efter att man påträffat en älg med smittan i Norge, väldigt nära gränsen till Jämtland. Vi ville därför ha svar från landsbygdsministern om vilka åtgärder som kommer vidtas för att begränsa risken för spridning i Sverige.

Trots de stora och rent av förödande effekter som CWD skulle kunna få i Sverige fick vi inte gehör för våra farhågor. Bucht inledde istället interpellationsdebatten med att säga att han ”följer utvecklingen med intresse och viss oro”.

 

Kommit på bättre tankar

Vidare menade Bucht att det inte krävdes ytterligare åtgärder för att minska risken av spridningen av CWD i Sverige. Detta trots att ungefär 2.500 vildrenar i Norge ska avlivas för att begränsa spridningen. Bucht har ansvaret för att frågan tas på allvar och att myndigheterna vidtar nödvändiga åtgärder för att förhindra spridningen av CWD.

Då Bucht inte ville vidta ytterligare åtgärder när vi debatterade detta i tisdags, blev jag mycket förvånad av Jordbruksverkets nyhet att CWD nu ska övervakas hårdare.

Det är uppenbart att Bucht efter vår debatt fått sig en funderare, kommit på bättre tankar och svängt i frågan.

 

En god nyhet

Det är en mycket god nyhet att Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) nu tillsammans med Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Länsstyrelsen i Jämtland och Svenska Jägareförbundet ska påbörja en riktad övervakning i Jämtland. Det är en välbehövlig åtgärd både för våra jägare och för de svenska hjortdjurens skull.

Den tidigare provtagningen i Sverige för att upptäcka och förhindra spridningen av CWD har hittills varit alldeles för liten.

Provtagningen har endast skett på frivilligt inlämnade djur och längs hela Norrlandsgränsen har det tagits prover på totalt 25 djur.

Detta trots att sjukdomen är mycket smittsam då den sprids genom prioner som finns kvar väldigt länge i naturen. Alla djur som infekteras med CWD dör då det saknas både botemedel och vaccin.

SVA började tidigt arbeta med frågan och tog fram en plan för hur CWD borde hanteras. Planen överlämnades till Jordbruksverket men därefter har ingenting skett förrän nu.

 

Tidiga åtgärder krävs

För att upptäcka och förhindra spridningen av CWD krävs tidiga och tydliga åtgärder. Det är bra att Bucht nu insett detta och har svängt i frågan.

Låt oss hoppas att den riktade övervakningen inte har påbörjats för sent utan att vi nu kan upptäcka eventuell smitta i Sverige och förhindra dess spridning.

Tidigare åtgärder har inte varit tillräckliga och jag kommer fortsätta att granska Buchts agerande i CWD-frågan.

 

John Widegren

Riksdagsledamot (M) Östergötlands län

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.