tisdag 19 mars

Opinion

Publicerad 4 april 2018 - 12:03

Debatt
Att sitta på ett älgpass är inte jakt, anser debattören som förordar jakten med löshund. Foto: Jan Henricson

Att sitta på ett älgpass är inte jakt, anser debattören som förordar jakten med löshund. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Att sitta på älgpass är inte jakt”

I stället för att ha många passkyttar förordar jag att älgjakten bedrivs i tvåmannalag med hund. Passkyttar som inte får plats att följa med en hundförare får skaffa och underhålla en älghund själva, och passar inte detta kan man se sig om efter andra intressen.

Jag fyller 73 i år, bor på skogen med en kilometer till närmaste granne, och har jobbat i skogen och jagat i hela mitt liv. Att jag skulle sätta mig på ett älgpass är uteslutet och jag har därför slutat att delta i samordnad jakt.

Jag har praktiserat både som passkytt och hundförare och har insett att passkytte inte är jakt över huvud taget.

Nuvarande älgjaktform uppstod när många skulle vara med och bristen på älghundar var skriande. Hela gänget satt på sina egna jaktpass i fyra dagar medan hundföraren släpade runt på en otränad racka som suttit fastkedjad i ladugårdsknuten sedan förra hösten.

Bra hjälpmedel för att få fram köttet fanns inte och det var långt till bilväg så folk behövdes. I dag får jakten utövas i flera månader och hundarna är av betydligt bättre kvalitet och i fin form. Passen lottas vanligtvis ut före jakten eller varje morgon.

 

Kontroversiellt förslag

Här kommer mitt förslag till ändring, och det är så pass kontroversiellt att jag säkert får de flesta jägare emot mig:

Lotta ut dagar i stället till två- eller möjligen tremannalag med hund. Man kan jaga med flera lag på samma dag om det finns plats inom jaktområdet. Bestäm vad och hur många djur som får skjutas.

Än passkyttarna då? Ja, de som inte får plats att följa med en hundförare får väl bekväma sig med att skaffa och underhålla en älghund själva, och passar inte detta då ska man se sig om efter andra intressen.

Nu handlar inte det här bara om att få till en intressantare jakt för alla, utan en betydligt humanare jakt där skadskjutningarna skulle minska drastiskt.

Det här med att skjuta på löpande mål som har uppmuntrats i många år på skjutbanorna och av tuffingar som betraktar älgjakt som sport är rena vansinnet och skulle förbjudas.

 

Påstådda naturälskare

Jag bedömer att kanske tio procent av jägarna borde tillåta sig att skjuta på rörligt mål i skogen. Resterande 90 procent ska avstå eller övergå till hundjakt där man väntar med skottet tills älgen står. Och på nära håll dessutom. Obs! Jag räknar mej själv till 90-procentarna.

Det där med gemenskapen i jakten och naturupplevelsen på passet fungerar säkert på vissa ställen, men idag åker de flesta hem på kvällen.

Jag har aldrig förstått den som påstår sig vara naturälskare och som sitter med en hörsnäcka i örat och bevakar vad som händer på andra pass och missar vad som händer omkring sitt eget.

Om inte svenska älgjägare kan inse att jakten borde reformeras så kommer miljö- och djurrättskämparna att se till så att allmänhetens rätt till jakt förbjuds och yrkesjakt införs i stället.

 

Bo Norling

Hassela

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Samtidigt på JaktPlay

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget