onsdag 29 november

Opinion

Foto: Mostphotos

Debatt: C: ”Landsbygden förtjänar en bättre rovdjurspolitik”

Efter fyra år med rödgrönt styre har besluten kring jakt flyttats längre ifrån de som berörs och tilliten till myndigheternas hantering av rovdjursfrågor har minskat. Många som bor på landsbygden tvingas leva i otrygghet och rädsla för att deras djur ska drabbas av rovdjursattacker. Så ska det inte vara.

Jakten och en balanserad viltförvaltning är viktigt för personer bosatta på landsbygden. För Centerpartiet är det därför viktigt att man tar hänsyn till de människor som bor och verkar där rovdjuren finns. Man ska inte känna sig rädd för att drabbas av rovdjursattacker.

Att ha en fungerande rovdjursförvaltning är också avgörande för att nå målen med livsmedelsstrategin, annars vågar inte människor satsa på djurhållning och livsmedelsproduktion.

 

Jägarnas engagemang

För att på ett bra sätt ta hand om vilt behövs också en välorganiserad och aktiv jägarkår. Jägarna är viktiga för viltvården.

Svenska jägare och deras organisationer har ett stort engagemang för naturen. Jägarna är viktiga för att både rovdjur, vilt och människor ska kunna leva tillsammans, idag och i framtiden.

Det måste vara enkelt för jägare att vara med och jobba för en hållbar natur och ett hållbart skogsbruk.

 

Maktlösa djurägare

Trots att det idag finns ett riksdagsbeslut på att minska koncentrationen av varg i områden där den är som störst, tar inte alltid myndigheterna det i beaktande när de beslutar om skyddsjakt.

Många djurägare vittnar om maktlöshet när myndigheter inte beviljar skyddsjakt trots att de fått sina får dödade. Ofta menar myndigheterna att djurägarna inte gjort tillräckligt för att skydda sina djur, vilket leder till att djurägarna får bära ett stort ansvar.

Centerpartiet införde i regeringsställning licensjakt och fortsatt skyddsjakt på varg. Vi ökade också det regionala ansvaret för att ta hand om rovdjur.

Vi menar att rovdjursstammarna ska förvaltas utifrån vad forskningen säger något som Rovdjurspropositionen från år 2013 bygger på, det vill säga en gynnsam bevarandestatus på 170–270 vargar.

 

Respektera riksdagen

Det är dags att ta konsekvenserna för rovdjursangrepp på allvar så att de som bor och verkar i rovdjurstäta områden känner sig trygga. Därför vill Centerpartiet öka möjligheterna att försvara sina husdjur och tamdjur mot angrepp av rovdjur.

Vi vill att beslut om jakt ska tas på en så regional nivå som möjligt, så att de som berörs får inflytande.

För att få en fungerande rovdjursförvaltning är det viktigt att det fortsatt finns möjlighet till licens- och skyddsjakt. Myndigheterna behöver också respektera riksdagsbeslutet om att minska koncentrationen av varg där den är som störst.

På så sätt vill Centerpartiet vända den negativa utvecklingen av rovdjurspolitiken och skapa mer trygghet i rovdjurstäta områden.

 

Eskil Erlandsson (C) Riksdagsledamot och landsbygdspolitik talesperson

Daniel Bäckström (C) Riksdagsledamot Värmlands län

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.