Jag tycker att de som instinktivt ogillar bågjakt åtminstone kan ta sig tid att sätta sig in i det och fundera ett par varv varför man egentligen känner ett motstånd, skriver debattören. Foto: Anders Gejer

Debatt: ”Är det begreppet pil och båge som skapar motsättning?”

De första resultaten av den finska studien av bågjakt har under veckan presenterats och det ser försiktigt positivt ut för de som länge längtat att få spänna bågen även i Sverige, även om ett definitivt beslut lär dröja ett tag till. Men varför är så många inom jägarkåren skeptiska?

Kritik från jaktmotståndare till alla metoder som överhuvudtaget har med jakt att göra är inte speciellt konstigt eller något nytt fenomen.
Överraskande är den stora motsättning man ser mellan olika jägare, inte minst i kommentarsfälten på sociala medier. Kritik mot bågen som effektivt vapen och ”stenåldersreferenser” är typiska kommentarer de senaste dagarna.

Tydliga resultat

Jag kan inte låta bli att undra vad denna skepsis bottnar i. Är det den klassiska missunnsamheten och en rädsla för att kanske bli lämnad utanför något man inte förstår sig på?
Är det oron för att metoden inte har motsvarande dödlig kapacitet som ett skjutvapen och därmed är en risk för onödigt lidande? Har verkligen pilbågen samma dödliga effekt?
Studier har talat sitt tydliga språk angående den frågan. Ja, pilbågen är ett lika effektivt vapen om det brukas korrekt och på rätt avstånd. Precis på samma sätt som ett hagelvapen är effektivt när det brukas korrekt och på rätt avstånd. Vad är skillnaden i det hänseendet egentligen?

 

Finsk undersökning: Pilbåge lika effektiv som studsare

Högteknologiskt vapen

Kan det vara så enkelt som att största motsättningen ligger i begreppet pil och båge?
Är det tankar från vårt undermedvetna på pil och båge som den enslana man som barn täljde, spände en tvättlina i och som med sin otroligt svajiga precision och vindkänslighet lyckades träffa ett äpple eller fotboll ibland?

Kanske de medeltida träbågarna med flätad djurhud eller varför inte de fjäderbeklädda bågarna som användes av Amerikas urfolk, som spökar i det undermedvetna?
Har dessa kritiker någonsin hållit i eller ens sett en modern jaktpilbåge? Den som har det kan nog ändå hålla med om att den är ett högteknologiskt vapen i jämförelse med den ursprungliga pilbågen.
Samma grundprincip givetvis, men med en modern optimerad teknik som är betydligt modernare än på många skjutvapen. Argumentet ”tillbaka till stenåldern” faller platt enligt min mening.

Skickliga jägare

De utländska bågjägare och goda jaktkamrater jag känner beskriver det som en otroligt spännande och utmanande jaktform. En jaktform där jägarens skicklighet att röra sig tyst, sitta helt orörlig och framför allt förmågan till ett enormt tålamod är helt avgörande för att lyckas komma så nära djuret som krävs för att slutligen fälla det.
Dessa färdigheter sitter numer i ryggmärgen på dem och de är otroligt noggranna jägare vid all form av jakt, även med skjutvapen.
Jag tycker att de som instinktivt ogillar jaktformen åtminstone kan ta sig tid att sätta sig in i det och fundera ett par varv varför man egentligen känner ett motstånd.
På nätet finns mängder av klipp som beskriver såväl teknisk data om pilbågar, som jaktmetoden i sig och skottsekvenser.

Hoppas på acceptans

Ingen kommer att bli tvingad att byta ut sin studsare och behöva jaga med pilbåge. Precis som alla andra fantastiska jaktformer vi har i vårt land är vi fria att ägna oss åt våra egna favoriter. Vi bör kunna respektera och glädjas åt varandras olika intressen inom jakten!
Vi kan nog alla enas om att om pilbågen blir godkänd även i Sverige (som den ju redan är i våra grannländer Finland och Danmark till exempel) så bör den som vill bedriva jakt gå en utbildning för pilbåge. Detta är inte konstigare än att vi utbildar oss på de andra vapenklasserna.
Jag hoppas att inom en snar framtid kunna bedriva denna fantastiska jaktform i Sverige och jag hoppas på en bred acceptans inom jägarkåren.

 

Rasmus Halvars
Sillerö

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.