Preliminära resultat från en finsk studie på vitsvansvilt visar att det inte är några stora skillnader i sträckan som ett vilt går från träff till fallplats, oavsett om det jagas med pilbåge eller gevär. Foto: Mostphotos & Kjell-Erik Moseid

Finsk undersökning: Pilbåge lika effektiv som studsare

De först presenterade resultaten i en finsk studie om pilbåge som jaktvapen visar att det för viltets del inte har någon betydelse om det fälls med en kula eller en pil.

Resultatet av den finska undersökningen har betydelse för om det ska bli tillåtet att jaga med pilbåge i Sverige. Från Naturvårdsverkets sida har man sagt att man inväntar den finska studien innan ett beslut tas om bågjakt i Sverige.
Avsikten med studien, från vilken vissa resultat nyligen lades fram under ett seminarium om viltförvaltning i finska Jyväskylä, är att jämföra resultatet av jakt med båge respektive kula på klövvilt.

Över 200 vilt

Från 2019 till 2023 har viltforskaren Mikaela Sauvala samlat in och analyserat data från 130 vitsvansvilt som fällts med pilbåge och från 100 djur fällda med gevär. Viktigt har varit att jämföra hur långt djuren har gått efter träff med respektive vapentyp.
De preliminära resultaten visar att det för viltets del inte har någon betydelse för om det skjuts med en jaktpil avlossad från en båge eller en kula skjuten från en studsare.

 

Troligt grönt ljus för 6,5×55 – bågjakten får fortsatt vänta

Små skillnader

Data från undersökningen, som publiceras av Finska bågjägareförbundet, visar små skillnader i flyktsträcka från att vitsvanshjorten träffats dödligt av en pil jämfört med en kula.
Dryga 55 procent av de kulskjutna djuren har gått 26–50 meter från träff till att de föll. Motsvarande siffra för hjortarna som jagats med pilbåge är strax över 40 procent.
Av de vitsvanshjortar som förflyttat sig 51–75 meter från skottplats till fallplats har cirka 18 procent skjutits med pil, medan färre än 5 procent skjutits med kula.
Den genomsnittligt uppmätta flyktsträckan i studien uppgick till 55,66 meter för hjortar skjutna med kula och till 55,31 meter för djur som fälldes med en pil.

Jämför med andra

I ett pressmeddelande från Europeiska bågjägarfederationen uttalar sig projektledaren för studien, Antti Saarenmaa:
”Våra preliminära resultat visar att jakt med pil och båge är jämförbar med andra jaktmetoder. Det här är viktigt för att öka acceptansen för bågjakten. Jag ser fram mot att analysera övriga insamlande data och kanske kan resultatet av studien leda till att pil och båge accepteras som ett effektivt jaktvapen i den moderna viltförvaltningen.”

Pilbåge till vildsvin

Anders Gejer, ordförande i European bowhunting federation, ser resultatet av den finska studien som en milstolpe för bågjakten, då den visar hur effektiva moderna jaktbågar är.
– Studien understryker också vilken betydelse pilbågen har som ett tyst, säkert och effektivt jaktvapen när det gäller att förvalta vildsvinen i urbana miljöer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev