måndag 15 april

Hund

Foto: Olle Olsson

Tusentals hundar rädda för smällare

Traditionen att skjuta smällare och fyrverkerier på nyårsafton är förenad med skräck för många av landets hundar.

Svenska Kennelklubben uppger att omkring en tredjedel av landets hundar är skotträdda och att så många som 35.000 hundar medicineras med psykofarmaka varje gång nyårssmällandet brakar lös.

De starka ljuden är i sig själva obehagliga för hundar. Är de inte vana från tidig ålder vid höga oljud av olika slag, kan smällare åstadkomma en så kraftig chock att en hunds framtida liv blir ödelagt av ångest. Även vana jakthundar som normalt inte är skotträdda kan påverkas av smällare och fyrverkerier.

 

Kan bli påkörda

Varje nyårsafton sliter sig skräckslagna hundar från sina ägare och riskerar bland annat att bli påkörda. Efterlysningarna brukar vara många i sociala medier, av hundar som saknas efter att ha stuckit, skrämda av smällarna.

 

Att ta en sväng med bilen under det värsta smällandet kan hjälpa en rädd och stressad hund. Foto: Lars-Henrik Andersson

Tips till dig som har en rädd hund:

• Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
• Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.
• Ta en tur med bilen under de värsta timmarna.
• Lämna inte hunden ensam.
• Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.
• Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
• Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller något att tugga på. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
• Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering. Det finns både receptfria och receptbelagda läkemedel som kan fungera.

 

Smällarförbud

Sedan 2002 rådet det så kallat smällarförbud i Sverige.  Smällare får endast användas av den som har rätt utbildning och särskilt tillstånd från kommunen.

Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för att använda raketer med styrpinne.

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda pyrotekniska varor är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier och andra produkter, eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Svenska Kennelklubben vill helt förbjuda försäljning av fyrverkerier till privatpersoner.

Vissa svenska kommuner har i sina lokala ordningsföreskrifter kraftigt begränsat den fria användningen av fyrverkerier.

När tillstånd krävs

Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Detta följer av 3 kap. 7 § ordningslagen (1993:1617). Det kan till exempel vara på en plats och tid där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader. Att avfyra fyrverkerier på en allmän plats innebär i många fall risk för skada och olägenheter för andra.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.