tisdag 19 mars

Hund

Så kallade tysta löp hos tikar, där få eller inga löpsymptom syns, kan vara kluriga att hantera och kräver planering, uppmärksamhet, noggrannhet och lite tur. Ett vitt lakan där tiken sover kan göra att man upptäcker löpblod. Foto: Jonas Malmsten

Fråga veterinären: När är det dags att para tiken?

Jonas planerar att para sin tik, men ser svårigheterna med att veta när det är dags.

Vi ska para vår tik nästa gång hon löper, men vi vill vara säkra på att vi åker med henne till hanhunden i rätt tid. Hon blöder väldigt lite, är jättebra på att hålla sig ren och det är svårt att ens se om hon löper. Hur bör vi tänka?

Jonas

 

SVAR: Det är inte lätt med tikar som knappt visar löptecken. Det kallas ibland tysta löp, men hormonellt för tiken är det precis som vilket löp som helst.
När man tror att det närmar sig löp kan man ha ett vitt lakan där tiken sover för att kunna upptäcka löpblod. Det brukar komma en tid efter att tiken svullnat i vulvan.
Tiken kan också förändra sitt beteende något, hon kissar oftare och tvättar sig mer där bak.

Då är det bäst

Efter första löpblodet kan det ta 1–2 veckor tills höglöpet infaller. Det är under denna tid (oftast i slutet) som det brukar vara bäst att para.
För att pricka in det rätt är det bra att åka till veterinären och ta ett prov från slidan och ett blodprov. Då studerar man ­cellerna i slidans slemhinna och ett ­hormon (progesteron) i blodet. När cellerna ser ut på ett visst sätt och hormonnivån är stigande eller hög så brukar det vara dags. Men löpbeteendet, svullnaden, mängden löpblod och dagar kan variera stort mellan raser och individer. Det gäller gäller att försöka lära känna sin egen tik ordentligt vilket kan ta några löp.

Hanhunden med tiken

Är det möjligt så kan det ofta hjälpa om hanhunden och tiken bor tillsammans eller träffas regelbundet från början av höglöpet.
Tiken brukar inte tillåta parning om hon inte är redo. Att para några gånger är att föredra för ett lyckat resultat.

 

Jonas Malmsten

Veterinär

Frågor till veterinären

Mejla dina frågor till Jonas Malmsten, legitimerad veterinär, till jmalmsten@gmail.com

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.