Sveriges Ulf Carlsson med Stubbkärrs Xabia blev nordiska mästerskapets individuella vinnare med ett 1:a pris och 120 poäng. Foto: Barbro Zetterberg

Svensk individuell seger i nordiska landskampen i viltspår för taxar

Ulf Carlsson och hans Stubbkärrs Xabia blev individuella vinnare när första nordiska mästerskapet i viltspår för taxar nyligen arrangerades på Öster Malma. Lagsegern gick till Danmark, vars samtliga deltagare gick till första pris.

Det blev en varm och svettig junidag i de torra och lite kuperade sörmländska skogarna runt Svenska Jägareförbundets kurs- och konferensanläggning Öster Malma.

Mycket viltstörningar

Skogarna bjöd på mycket vilt med både hjort, rådjur och vildsvin som utmanade en del ekipage. Ett av de norska ekipagen stötte på ett dussintal hjortar som dundrade fram i skogen och störde spårarbetet. Ett annat norskt ekipage hade vildsvinsstörning, ett viltslag som inte finns i Norge och som doftade intressantare än blodspåret.

Det var nog mer än en nerv som var i dallring denna junimorgon när alla samlades för avfärd till skogen tillsammans med sina domare. Utåt såg allt lugnt ut även om en och annan tax otåligt berättade att den ville ut i skogen och göra sitt jobb.

Det gick undan ute i tävlingsspåren och snart började det ena ekipaget efter det andra att droppa in, mer eller mindre nöjda.

Individuell seger till Sverige

Redan vid elvatiden var alla tillbaka och kollegiet satte i gång under ledning av fullmäktige Lars Krantz. Efter avbrott för lunch återupptog kollegiet sitt arbete. Nu var spänningen på topp! Vilket land skulle vinna och vem skulle bli individuell vinnare?

Det blev Danmark som kammade hem den ärofyllda titeln Nordiska mästare i viltspår 2024. Svenska Taxklubben och Södermanlands Taxklubb säger ett stort och varmt grattis till vinnarlandet. Stort grattis också till den individuella NM-segraren, Sveriges Ulf Carlsson och hans Stubbkärrs Xabia.

Resultatlista

Individuellt resultat

1. Stubbkärrs Xabia, Sverige, 1:a pris 120 p

2. Rugaia’s Albert Einstein, Danmark,1:a pris 118 p

3. Isagrove’s Hurriganes, Finland, 1:a pris 118 p

4. Taxstorm Get Rhytm , Finland, 1:a pris 114 p

5. Sindi, Norge, 1:a pris 112 p

6. Amy’s Choice Smukke Jesper Danmark 1:a pris 112 p

7. Raevestiens Maj, Danmark, 1:a pris 102 p

8. Lubera Star’s Baronessan Blenda, Sverige, 2:a pris 108 p

9. Shamity Shaman’s Aamuöinen Taikakuu, Finland, 2:a pris 104 p

10. Kjerrantunets Snehvit, Norge, 2:a pris, 94 p

11. Bockskallet’s Bodil, Sverige, 2:a pris, 90 p

12. Tverrliberga’s ZB Vera, Norge, 0 pris 74 p

Lagresultat

1. Danmark

2. Finland

3. Sverige

4. Norge

Danmark blev lagsegrare i nordiska mästerskapet. Från vänster Charlotte Besser med Rugaia’s Albert Einstein, Lone Hyldegaard med Amy´s Choice Smukke Jesper och Kim Marling med Raevestiens Maj. Foto: Barbro Zetterberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.