Morgan Lagerqvist och hans jämthund Nova vann Jägareförbundet Jönköpings läns mästerskap i eftersök. Tvåa blev Gunilla Olsson med labradoren Stella. Foto: Petra Sonneveld de Jong

Länsmästerskap i eftersök i tuffa förhållanden

Jämthunden Nova med eftersöksjägaren Morgan Lagerqvist lyckades bäst när Jägareförbundet Jönköpings län genomförde sitt länsmästerskap i eftersök.

Den 2 juni avgjordes Länsmästerskapet i eftersök 2024 i Jönköpings län. Då Eksjö jaktvårdskrets i år stod för arrangemanget så genomfördes det på Skedhult utanför Eksjö.

Sju av länets jaktvårdskretsar deltog med eftersöksekipage. Alla gjorde mycket bra resultat under tuffa förhållanden i ett mycket varmt väder.

Jägarna som deltog i LM i eftersök som arrangerades utanför Eksjö. Foto: Petra Sonneveld de Jong

Deltagarna har innan länsmästerskapet kvalat och vunnit eftersökstävlingar i sina kretsar. Ett syfte med mästerskapen är att fler ska stimuleras att träna sina hundar på olika svårigheter som uppstår i samband med riktiga eftersök efter skadat vilt.

Bra betyg

Tävlingen inleddes med ett spårprov på 600–700 meter med extra svårigheter, något som samtliga klarade med bravur.

Därefter genomfördes skytte på både rörligt och stillastående mål, som efterliknade situationer som kan uppstå vid riktiga eftersök. Länsmästerskapet avslutades med ett skriftligt prov.

När kollegiet summerade de tävlandes poäng var det inte mycket som skilde ekipagen åt. Ett gott betyg åt de skickliga eftersöksjägarna i länet.

Till regionfinal

Vinnare i årets LM blev Morgan Lagerqvist med jämthunden Nova från Jönköpings Södra jaktvårdskrets. Han kommer att representera Jönköpings län i regionfinalen som genomförs i Västra Götaland till hösten.

På andra plats kom Gunilla Olsson med labradoren Stella, som med placeringen blir första reserv till regionmästerskapet.

Nästa års LM i eftersök genomförs av Aneby jaktvårdskrets.

Eksjökretsen tackar domare och medhjälpare som gjorde det möjligt att genomföra tävlingen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.