Regeringen sänker golvet för vargstammen

Regeringen kommer sänka vargstammens referensvärde, alltså golvet för stammen, till 170 individer. Sänkningen inleds nästa år när Naturvårdsverket ska rapportera gynnsam bevarandestatus till EU.

Vart sjätte år rapporterar Sverige bevarandestatusen för arter listade i art- och habitatdirektivet. Nästa rapporteringstillfälle till EU äger rum 2025. I rapporteringen ingår bland annat att uppge hur stor stammen minst måste vara för att arten ska anses ha gynnsam bevarandestatus.

170 vargar

Regeringen kommer besluta att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg ska rapporteras som 170 individer. Regeringen skriver i ett pressmeddelande att Naturvårdsverket kommer få i uppdrag att rapportera det värdet när myndigheten fullgör Sveriges internationella rapportering i frågan.

– Det här är ett viktigt besked inte minst för de delar av landet där vargstammen orsakar omfattande problem och otrygghet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

– Rovdjurspolitiken måste ta hänsyn till alla de människor som lever och verkar i vargens närhet. Sveriges förvaltning av vargstammen ska vara både ekologiskt och socialt hållbar, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), i pressmeddelandet.

270 vargar

Men vargstammens golv kommer inte sänkas till 170 individer på en gång. Regeringen uppger att man kommer fatta beslut som innebär att ansvariga myndigheter får i uppdrag att vidta de särskilda förvaltningsåtgärder som är nödvändiga för att inledningsvis minska vargstammen till 270 individer.

Därefter ska ”i takt med att de särskilda förvaltningsåtgärderna vidtas” vargstammen ner mot 170 vargar. Detta samtidigt som möjligheterna till licensjakt upprätthålls och riktlinjerna kring skyddsjakt inte skärps.

– För Moderaterna har detta varit ett mål länge och vi tror att det här målet är en omstart för att skapa en lokal acceptans för vargstammen, säger John Widegren, gruppledare för Moderaterna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

I dagsläget är gynnsam bevarandestatus 300 individer för vargstammen i Sverige.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev