Svensk Jakt tipsar hur du kan jaga toppfågel utan att det kostar skjortan. Foto: Ulf Lindroth

Jaga toppfågel med liten plånbok

Premium

Vinterns toppjakt på tjäder- och orrtuppar bedrivs under krävande förhållanden och ställer dessutom relativt höga krav på jägarens skjutförmåga. Den som vill
testa ­jaktformen och dessutom gillar prylar kan därför göra en lång inköpslista. Men – det är inte obligatoriskt.

Den som ska prova en ny jaktform kan lätt spendera mer pengar än nödvändigt. Men i praktiken är det tid i markerna som skapar en jägare, inte shoppinglistan. Det kan med andra ord vara klokt att begränsa utrustningen till det nödvändigaste och prioritera att komma ut i skogen och jaga i stället.

Hur ska jag skjuta in studsaren för toppjakt?

Här fokuserar vi på vad du verkligen behöver för att komma i gång med toppfågeljakt eller toppjakt, alltså vinterjakten på tjädertupp och orrtupp. För den som bor i den nordliga halvan av landet är det ett av de intressantaste jaktalternativen under midvintern. För den som bor i södra halvan av landet kan det vara ett spännande och jämförelsevis lättillgängligt jaktresealternativ under samma årstid.

Lätt att hitta jaktområden

Jaktmarker finns tillgängliga via exempelvis jaktvårdsområden och skogsbolag som säljer dagkort, liksom på statens mark ovan odlingsgränsen i Norrbotten och Västerbotten, eller på renbetesfjällen i Jämtland. Läs gärna ”Någonstans att jaga” i Svensk Jakt nr 8 varje år, eller på Svenskjakt.se. Boende brukar dessutom gå att ordna till bra priser, om inte på marken så i varje fall i närheten.

Lindroth tipsar om fyra vägar till hög precision

Tanken på snö, kyla, svårt skytte och alla de prylar som verkar alldeles nödvändiga kan möjligen öka startmotståndet, men det är i så fall onödigt. Det går utmärkt att jaga toppfågel på en jämförelsevis liten budget. Det blir inte nödvändigtvis fullt ut lika effektivt som när utrustningen är topptrimmad efter lång erfarenhet och stora investeringar, men det går tillräckligt bra för att komma i gång och få ett lyckat resultat.

Det är alltså bättre att börja toppjaga med enkel utrustning nu i vinter, än att börja spara till prylar och komma ut på jakt om ett par år. Erfarenhet kan trumfa utrustning och erfarenheten bor i skogen.

Valfria terrängskidor med enkla kabelbindningar, som de till vänster, kan vara ett utmärkt val för en toppjakt. Mittenskidan passar bättre på fjället. Till höger en Tegsnässkida med Epokbindning. Den bindningens främsta styrka är att den klarar många olika skor.

För transporten

Toppjakt bygger på rörelse. Ju fler lämpliga fågelbiotoper du kontrollerar, desto närmare kommer du den första tuppen. Med andra ord – ju längre du kan färdas med en rimlig ansträngning, desto bättre.

Jakten är bäst när snön hindrar fågeln att äta på marken och då går det inte att pulsa några längre sträckor. Det är alltså skidor som gäller. I första hand lössnöskidor, långa och jämförelsevis breda skidor. Korta och smala kan vara bra på fjället, men de är helt otillräckliga när snön ligger djup och lös.

Vita blixten

Får du tag på ett par av försvarets gamla Vita blixten har du nått den första rimliga nivån. De fungerar hjälpligt och kostar som regel nästan ingenting. Åkningen kan bli svettig, men du kommer ut i skogen och du kommer framåt.

Så räknar du ut träffläget i kyla

Skidor av Tegsnästyp kommer att ge dig längre dagsetapper med samma ansträngning. Och nästa steg upp till riktiga lössnöskidor som Östergrensskidor eller Olskogens Galav ger ännu fler kilometer per dag. Bra skidor är en investering, men du ska absolut inte avstå jakt bara för att du för tillfället måste nöja dig med Vita blixten.

Karta och kompass står sig bra, men använd dem även i andra sammanhang så att du blir riktigt van vid dem. Med vanan kommer precisionen i orienteringen.

Du kommer att vilja använda varma skor, troligen kängor men eventuellt vinterfodrade stövlar. Vad du än väljer ska de rymma rejält med sockor och ha gott om plats för tårna. Hittar du kängor eller stövlar som passar i kabelbindningar har du ett enkelt och beprövat system.

Tegsnäs Epokbindning är ett exempel på en annan relativt billig universalbindning. Finngrip Easy är ytterligare ett intressant alternativ. Men försäkra dig alltid först om att dina tilltänkta skor och bindningarna verkligen passar ihop.

Svårslaget alternativ

Investerar du för många år och skidmil är Rottefella BC-bindningar ett svårslaget alternativ. De är mycket vridstyva och dessutom tåliga. Till dem finns varma pjäxor med BC-bindning från exempelvis Lundhags, Alpina och Alfa. Men då tittar du på andra prislappar än om du sätter dina vanliga kängor i en Epokbindning.

Ett par Vita blixten eller motsvarande enkla terrängskidor med någon av de enklare bindningsmodellerna är inte absolut bäst på något. Men när det gäller funktion per krona är de oslagbara.

Stavarna ska ha breda trugor, sedan behöver de inte så många finesser. De kan gärna vara lite längre än andra stavar, eftersom de ofta trycks ner i lössnö.

Bra att ha

I ryggsäcken bör du ha skavsårsplåster, inte minst om det är risk för klabbföre som gör skidorna tunga. Du bör också ta med en isskrapa för bilrutor. Om du åker så att du får vatten under skidorna är det en bra idé att stanna och skrapa bort isen som bildas nästan omedelbart.

Ta dessutom med något par extra skidremmar, lite silvertejp och gärna några träskruvar och en skruvmejsel. Då kan du få fast en bindning eller i värsta fall tejpa fast främre delen av kängan på skidan ifall bindningen lossnar. Lösa skidspetsar i plast är ovanliga i butikerna i dag, men väldigt bra att ha den dag en träskida går av.

För orienteringen räcker karta och kompass långt. Gps är bra, men de flesta toppfågeljägare genom historien har klarat sig utmärkt utan elektronik. Om du inte redan har en kan du avstå och spara några tusenlappar där.

Vid toppfågeljakt i skogsmark är det vanligt att det inte krävs spaning över stora avstånd och att fågeln är lätt att upptäcka. Då är handkikaren ett valfritt tillbehör.

För jakten

En snödräkt innebär ofta en fördel, men den är inte absolut nödvändig. Ibland fungerar det att snedda in mot en fågel öppet, som om du bara skulle passera. Då behöver du inte vara kamouflerad alls. Men vid de flesta ansmygningar är vita kläder bra.

Det räcker med ett enkelt överdragsställ utanpå dina vanliga jaktkläder. Försvarets överskott finns fortfarande att få tag på för en blygsam slant och det finns billiga överdragsställ i jakthandeln.

Lindroths bukett av patroner för olika ändamål

Strängt taget behövs inte särskilt varma kläder. Värmen kommer av skidåkningen. Bra underställ i ylle och ett skalplagg som skyddar mot vind och kyla räcker långt. En tunn mössa för skidåkning och en tjockare för raster eller om det blir riktigt kallt samt kanske några engångshandvärmare är bra att ha. Ett lätt, men varmt förstärkningsplagg i ryggsäcken skadar inte.

Handkikare

Många toppfågeljägare känner sig nakna utan handkikare, men där finns två olika skolor. En del framgångsrika toppfågeljägare åker tills de ser fågel med blotta ögat. Särskilt i tät skogsmark är det vanligt att upptäcka fågeln på relativt korta avstånd. I vidöppna landskap med gles skog eller stora dalar är en handkikare förvisso väldigt användbar, men du är inte tvungen att köpa en till din första toppjakt.

Däremot behöver du oundvikligen en ryggsäck. Dels ska du ha med en del utrustning, dels bör skjuten fågel stoppas ner i ryggsäcken. Annars kyls den för fort. Ta med några plastpåsar för att skydda ryggsäckens inre från blod.

Det är bekvämast att bära vapnet i en hölstersäck, men det går bra även att jaga med en helt vanlig medelstor ryggsäck och vapnet i vapenrem.

Det är inte nödvändigt att jaga med en särskild precisionsstudsare. Valfritt kul­vapen som du har förtroende för kan göra ett bra jobb.

För skyttet

Toppjakten innebär ofta skott på relativt långa håll och alltid på relativt små mål. För detta behöver du bra stöd, ett vapen med tillräcklig precision, kunskap om kulbanan och ett bra grepp om avståndet.

I praktiken vill du ha en välskjutande kombination av vapen och patron med relativt flack kulbana utan alltför kraftig rekyl. Det innebär troligen en kaliber mellan de vassaste i klass 3 och de klenare i klass 1.

Webb-radio: Vi ger de bästa tipsen för lyckad toppjakt

Kulan bör vara en helmantelkula, gärna strömlinjeformad och slank för kulbanans skull, men helst med en liten trubbig eller tvärskuren spets för bättre knall-och-fall-effekt.

Ta alltså den studsare du har till hands och provskjut den i jakttemperaturer med lämplig ammunition. Prova 100, 150 och 200 meter och se hur träffläget förändras och var precisionen blir för dålig. Ditt maximala skotthåll ligger på ungefär det avstånd där du med säkerhet sätter skotten inom en cirkel på fem centimeter.

Lindroth guidar: Vilken jaktskida ska du välja?

Skyttet är en konst i sig och kräver både träning och investeringar. Du måste inte gå den vägen, så spar det tills du verkligen känner dig intresserad.

Kritisk faktor

Avståndsbedömning är en kritisk faktor. En avståndsmätare är en utmärkt investering och det krävs inte någon särskilt avancerad modell för att mäta på en tall ett par hundra meter bort, men inte heller avståndsmätaren är nödvändig.

Vågrätt mått mellan bröstets framkant och stjärtens bakkant på en tjädertupp är ungefär 55 centimeter, på en orrtupp 35 centimeter. Sätter du en brädbit med den längden på skjutbanans 100-metersvall kan du se hur stor en fågel är i förhållande till ditt riktmedel.

Det är inte nödvändigt att ha en ­exponerad höjdratt för att kunna klicka för avstånd, men om du har den är det ­enkelt att göra en avståndsskala med vit tejp och vattenfast penna. ­

Har du ett sikte med medförstorande riktmedel är en tupp på 100 meter alltid ungefär lika stor i förhållande till riktmedlet, även om du förstås kan få uppskatta lite om den inte sitter rakt i sida. Har du ett icke medförstorande riktmedel är det bäst att alltid mäta på maxförstoring. En tupp på 200 meter fyller sedan hälften så mycket i riktmedlet, en tupp på 300 meter en tredjedel och så vidare.

Att måtta in en tupp så här är inte exakt, men det hjälper dig att undvika stora felbedömningar. I praktiken är 150 meter ett långt skotthåll med den här metoden.

Liggande med stöd

Jaktformen kräver inget särskilt skjutstöd. Liggande med stöd på ryggsäcken brukar fungera bra. Har du en lite större ryggsäck kan du lägga den i längdriktning med ryggsidan uppåt och försöka få stöd både under förstock och kolv.

Toppjakten kan vara den säkraste jaktformen

Ännu effektivare är ett stycke tyg. Är snön lös kan du dra ihop en liten snöhög med armarna och breda ut ett tygstycke på ungefär en kvadratmeter över den. Tryck sedan ner vapnet försiktigt men ordentligt på tyg och snöhög. Du får då ett närmast formgjutet stöd för vapnet som kan vara mycket stabilt.

Det går utmärkt att skjuta toppfågel med en enkel utrustning. Det kan förvisso gå ännu bättre med specialiserade prylar, men jaga först och ta reda på vad du verkligen har nytta av.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay