söndag 16 juni

Jakt & prylar

Toppjakt ställer höga krav både på jägaren och på utrustningen. Att vara väl förberedd är A och O för att lyckas. Foto: Filip Örnerkrans

Hur ska jag skjuta in studsaren för toppjakt?

Premium

Madelene: Jag har för avsikt att jaga en hel del toppfågel i vinter och funderar över hur jag ska skjuta in studsaren bäst. Det är en Sako i kaliber .308 Win. Jag har ett Zeiss kikarsikte med 2-12 gångers förstoring och 50 mm objektiv.

Vapenexpert Filip Örnerkrans svarar:

 

Detta går att angripa på ett par olika sätt. Vilket du ska välja beror på vilken utrustning du har tillgång till och hur intresserad du är av att använda den/lära dig hur den fungerar.

I dag finns det så otroligt många hjälpmedel för att förbättra chanserna att lyckas. Jag förutsätter att du inte har ballistiskt torn på ditt kikarsikte och inte använder någon ballistisk app, men att du har tillgång till avståndsmätare.

Hur ska jag ta hand om bössan efter jakten?

Om du inte har det rekommenderar jag verkligen att du skaffar en. Ballistiskt torn på kikarsiktet och avståndsmätare har haft en mycket positiv inverkan på min egen träffprocent.

Skjut in vapnet så att det går mitt i på 200 meter och kontrollera sedan överslaget på 100 meter och hur lågt det skjuter på 250 meter. Detta ger dig bra förutsättningar när du vet avståndet. Jag skulle i och för sig skjuta in min studsare på detta sätt även om jag inte hade tillgång till avståndsmätare.

Olika temperaturer

Kontrollera också kulbanan i olika temperaturer. Det kommer att skilja en hel del om du jagar i nollgradigt väder eller till exempel i i minus 25 grader. Lär dig att använda riktmedlet, för att enklare bedöma hur du ska sikta vid olika avstånd.

Träna mycket på ditt maxavstånd och kom ihåg att anpassa förutsättningarna efter väder. Blåser det krymper mitt maximala avstånd väsentligt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay