fredag 7 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 22 december 2019 - 18:15

Laddad med en liten trubbig helmantelkula blir även en klass 1-studsare lämplig för skogsfågel på korta avstånd. Foto: Ulf Lindroth

Lindroths bukett av patroner för olika ändamål

Premium

För att illustrera olika patroners användningsområden ger jag ett exempel ur mitt eget vapenskåp. Där finns fem olika patroner i 6,5×55. Tillsammans gör de att jag kan komma väl rustad för allt från rävar och tjädrar till älg, säl eller afrikanska antiloper.

Visserligen glider jag lite ifrån månadens tema genom att ofta använda vissa av patronerna i särskilda vapen, men då och då används snart sagt alla i var och en av mina 6,5:or.

Möjligheten finns alltid.

 

Min bukett patroner

Sierra VARMINTER, 5,5 gram hålspets

Rävlockspatronen. Jag använder oftast en .204 Ruger till lockjakt på räv. Men under en tid använde jag den här kulan i 6,5×55 och jag ser fortfarande till att ha den till hands. Kulan är lätt och öppnar aggressivt vid träff. Den lämpar sig bra för räv på måttliga skotthåll, där den regelmässigt ger knall-och-fall-verkan. Den blir ganska ofta kvar i räven och ger då måttliga skinnskador. Den här patronen får jag ladda själv.

Utbudet av färdigladdad varmintammunition är knapert.

 

Lapua Trainer, 6,5 gram helmantel

Trädskällarpatronen. Den används för tjäder och orre på avstånd som oftast understiger 100 meter. Kulan är en trubbig helmantelkula som knuffar ner fågeln effektivt utan att det brukar bli någon nämnvärd köttförstöring.

De fabriksladdade patronerna ger tillräcklig precision för ändamålet, så jag köper dem färdiga och får nya hylsor på köpet.

 

Foto: Ulf Lindroth

Lapua Scenar, 8,8 gram hålspets

Toppjaktspatronen. Detta är en matchkula vars hålspets inte är gjord för att expandera. Den har en bra ballistisk koefficient och ger god precision. Jag använder den vid toppjakt på främst tjäder i öppen terräng där hållen kan bli dryga. Kulbana och vindkänslighet är överlägsna Trainer-kulan. Dessutom river kulan oftast lite i fågeln, vilket innebär färre eftersök.

Kulan kan ibland orsaka lite köttförstöring, men det förekommer mest på korta håll och om man eftersträvar höga träffar är problemet litet. Handladdas, men finns att köpa färdigladdad.

 

Foto: Ulf Lindroth

Hornady ELD-X, 9,3 gram expanderande kula med polymerspets

Långhållspatronen. Den här kulan har hög ballistisk koefficient och är den minst vindkänsliga i portföljen. Den uppfyller klass 1-kraven. Jag använder den för målskytte på långa håll, men den är också svårslagen vid rävjakt i fjällmiljö.

Den passar för säljakt och har presterat bra på afrikanska antiloper, men även vid jakt på svenska klövvilt. Handladdas, men det finns likartade patroner att köpa.

Kulan bör skjutas i en pipa med räffelstigning om ett varv på åtta tum eller snabbare, så den är inte ett självklart val i alla vapen.

 

Foto: Ulf Lindroth

Norma Oryx, 10,1 gram blyspets

Under de flesta klövviltjakter på hemmaplan väljer jag denna svenska storsäljare. Den har aldrig fallerat för mig så jag krånglar inte heller till det.

De här patronerna köper jag färdiga, för att spara tid i laddrummet.

 

 

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Det blev en lyckad natt för mig och Hild 🦡
.
.
.
#grävlingsjakt #badgerhunting #predatorjakt #jämthund #jakthund #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #huntem #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #gohunt #jaktbilder #huntingpic #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #metsästys #swedenhunting #huntingtime #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Nu taggar Trion till, för nästa helg är det bockpremiär!
Denna bild togs på en bockpremiär för några år sedan, en väldigt minnesvärd och fin morgon!
Hur taggade är ni?
#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #viltkött #rådjur #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady
#bockpremiär #lockjakt
...

Projekt 1 - Slakteri

Sista bråten (förutom kompressorn ) bortplockad. Har även plockat ut det gamla fönstret i ytterväggen, slagit på nya panelbrädor på utsidan och täckt väggen med vindpapp. Jag är ingen snickare men har förstått att huvudprincipen med god isolering är att stänga in så mycket luft som möjligt i väggen och att denna luft som inte sig mellan de olika temperaturområdena. Eftersom ytterväggen inte är helt tät satte jag upp vindpapp som kan släppa ut fukt men håller kvar den isolerande luften.

#isolering #jakt #viltvård #viltkött #gårdsslakteri #viltslakteri #slakteri #möra #hängmöra #rådjur #älg #dovhjort #vildsvin #hunting #jaktärjakt #shotsandpots #jaltpuls #svenskjakt #alltomjaktochvapen #svenskajägareförbundet #hjälpviharköptenbondgård
...

Well the danish hunting season is off ATM🦌☀️🌿

Next up is the stags, and all the prepping before that!

Just looked back at last years red stag 😅🙌🏼🌿

This year I mostly have plans for hunting fallow stags, and I can’t wait 🙌🏼
But you’ll never know what happens 🤞🏼🦌

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #bukkejagt2020 #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #redstag #jagenindeutschland #jæger #reddeer #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Kontraster

Idag kom värmen tillbaka, och jag läser av en utetemperatur ca 50 grader varmare än vad den var när denna bild togs i vintras. Den dagen fick en fin orrtupp följa med hem. Idag sänker jag nog mina förväntningar, och lägger mig och solar på en klippa istället.

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #vildmarken#wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #ig_dalarna #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

#Repost petrinisvilt
・・・
🦊Blev två små valpar för min del ikväll 🦊
°
°
°
°
°
°
°
#petrinisvilt #viltetifokus #fox #räv #rödräv #vulpes #rovdjursjakt #predatorkontroll #pretadorjakt #kvinnligajägare #jakttjej #svenskjakt #alltomjaktochvapen #nature #tjejjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay