måndag 27 januari

Jakt & prylar

Publicerad 22 december 2019 - 18:15

Foto: Ulf Lindroth

Kulan gör studsaren

Premium

Du har säkert hört uttrycket ”kläderna gör mannen”. För all del, kläderna påverkar säkert hur en person uppfattas. Men ännu sannare är påståendet att ”kulan gör studsaren”. Ett byte av kula kan vara som att byta vapen.

Tänk dig att din favoritstudsare i klass 1 inte bara vore ett vapen, utan flera. Tänk dig att den – utan pipbytessystem – kunde göra samma jobb som en studsare i klass 3. Och en i klass 2. Samt, förstås, lösa sina vanliga uppgifter i klass 1. Och att den gjorde allt riktigt bra.

Önsketänkande? Nej, bara ett väldigt gott argument för att se över utbudet av olika patroner och kulor för din kaliber.

Något som kräver handladdning? Nej. Handladdaren kan visserligen nå allra längst i sökandet efter både mångsidighet och perfektion, men använder du en vanlig standardkaliber finns det många intressanta patroner i jaktbutikernas hyllor.

Den här månaden ägnar vi åt inspiration. Även om vi ger några exempel är det inte säkert att de är rätt för just dig. Vårt syfte är snarare att belysa hur mycket man kan uppnå genom att välja olika kulor för olika ändamål.

 

Låt processen ta tid

Vän av ordning kan invända att detta låter dyrt. I ett avseende är det rätt. Du behöver köpa fler patronaskar och göra fler inskjutningar och kontrollskjutningar än tidigare. Det är inte heller säkert att du hittar rätt direkt. En viss kula kanske inte ger tillräckligt bra precision i just ditt vapen. En annan kanske inte ger riktigt rätt verkan i viltet.

Men det är inte billigare att köpa en ny studsare för varje jaktligt behov. Och du behöver inte prova ut patroner eller kulor för alla användningsområden på en gång. Låter du processen ta sin tid blir den inte så betungande.

 

Vissa gränser

Den kaliber du använder sätter förstås vissa gränser. Mest mångsidig blir du med ett klass 1-vapen. Om du inte handladdar har du flest patroner att välja på i vanliga standardkalibrar som 6,5×55 eller .308 Winchester. Båda kan fungera utmärkt i vitt skilda jaktsituationer. Men de är inte helt lika.

Med 6,5×55 får du lite större möjligheter att hitta lagom kraftig verkan kombinerat med liten rekyl för olika slags småviltjakt. Med .308 har du mer att välja på i form av lätta och mjuka kontra tunga och hårda jaktkulor för olika klövvilt- eller björnsituationer. Du kommer också att ha alternativet att skjuta blyfria kulor på klass 1-vilt.

Självklart är det intressant att överväga flera olika kulor även i kraftigare kalibrar. Även om du bara jagar högvilt kan olika jaktformer ställa dig inför mycket skiftande situationer. Medvetna kulval jobbar alltid till din fördel.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Lilla Bästa! Håller husses #swingblade när han tar på sig skärpet inför dagens jakt! #jaktlabrador #svenskjakt #livetpålandet #ekaknives ...

Asså rävskabb... måste vara ett hemskt sätt att dö på. Jag avslutade honom när han passerade mitt pass. #livetpålandet #svenskjakt #rävskabb ...

Viltet hedras! #jakt #drevjakt #vildsvin #älg #rådjur #räv #svenskjakt #viltparad ...

Säsongens sista drevjakt på lövet idag och vi fick en riktigt fin avslutningsjakt 🦌🐗💥👍 #siggehansson satte fart på en hel del vildsvin i vanlig ordning👍 Han la 13km i såten utan att vara ur såten en enda gång och gubben valde att ta ett litet bad efter avslutat arbete😋 ...

When your down on your last shot at the range - take some pics.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#tikka #gunfreaks #vortexnation #vortexoptics #longrange #gunsdailyusa #shooting #outdoors #65creedmoor #weaponsdaily
.
#longrangehunting #hornady #jakt #jagt #hunt #hunting #jagd #cabelas #targetpractice #nature
.
#hunter #boltgun #precisionrifle #weapon #magpul #gun #svenskjakt #gunfanatics #rifle #gunsdaily
.
.
.
magpul
distance.shooters
tikkafirearms
tikka_international
astrosweden_jaktoskytte
hornadymfg
boltgunners
krg_ops
...

Jaktkompisar är minst lika viktiga som jaktradion, eller hur...😉⁠


Bild annaalvestal⁠
#jaktkompis #jaktkamrat #lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #jakttjej #jagärsmart #radoantenn #svenskjakt #jaktjejer #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktprylar #lafayette #jakt #drevjakt
...

Vilket himla lyckat avslut på denna säsong! Såt nr 1 var det fullt drev men tyvärr gick det iväg mot stor väg så kopplade Dino, tänkte jag går upp och släpper igen och visade sig vara rätt beslut efter 40 minuter drev så kom rådjuret fram till mig på 15 meter och jag fick avsluta det! Så fruktansvärt roligt att få fälla Första viltet för sin egna hund! Kan inte vara mer än överlycklig husse idag😍😁😁 #drever #dreverjakt #rådjurshund #jagdhund #jagthund #beretta #wehuntapp #hyltejaktolantman #garminastro320 #svenskjakt #jakt ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay