Foto: Ulf Lindroth

Kulan gör studsaren

Premium

Du har säkert hört uttrycket ”kläderna gör mannen”. För all del, kläderna påverkar säkert hur en person uppfattas. Men ännu sannare är påståendet att ”kulan gör studsaren”. Ett byte av kula kan vara som att byta vapen.

Tänk dig att din favoritstudsare i klass 1 inte bara vore ett vapen, utan flera. Tänk dig att den – utan pipbytessystem – kunde göra samma jobb som en studsare i klass 3. Och en i klass 2. Samt, förstås, lösa sina vanliga uppgifter i klass 1. Och att den gjorde allt riktigt bra.

Önsketänkande? Nej, bara ett väldigt gott argument för att se över utbudet av olika patroner och kulor för din kaliber.

Något som kräver handladdning? Nej. Handladdaren kan visserligen nå allra längst i sökandet efter både mångsidighet och perfektion, men använder du en vanlig standardkaliber finns det många intressanta patroner i jaktbutikernas hyllor.

Den här månaden ägnar vi åt inspiration. Även om vi ger några exempel är det inte säkert att de är rätt för just dig. Vårt syfte är snarare att belysa hur mycket man kan uppnå genom att välja olika kulor för olika ändamål.

 

Låt processen ta tid

Vän av ordning kan invända att detta låter dyrt. I ett avseende är det rätt. Du behöver köpa fler patronaskar och göra fler inskjutningar och kontrollskjutningar än tidigare. Det är inte heller säkert att du hittar rätt direkt. En viss kula kanske inte ger tillräckligt bra precision i just ditt vapen. En annan kanske inte ger riktigt rätt verkan i viltet.

Men det är inte billigare att köpa en ny studsare för varje jaktligt behov. Och du behöver inte prova ut patroner eller kulor för alla användningsområden på en gång. Låter du processen ta sin tid blir den inte så betungande.

 

Vissa gränser

Den kaliber du använder sätter förstås vissa gränser. Mest mångsidig blir du med ett klass 1-vapen. Om du inte handladdar har du flest patroner att välja på i vanliga standardkalibrar som 6,5×55 eller .308 Winchester. Båda kan fungera utmärkt i vitt skilda jaktsituationer. Men de är inte helt lika.

Med 6,5×55 får du lite större möjligheter att hitta lagom kraftig verkan kombinerat med liten rekyl för olika slags småviltjakt. Med .308 har du mer att välja på i form av lätta och mjuka kontra tunga och hårda jaktkulor för olika klövvilt- eller björnsituationer. Du kommer också att ha alternativet att skjuta blyfria kulor på klass 1-vilt.

Självklart är det intressant att överväga flera olika kulor även i kraftigare kalibrar. Även om du bara jagar högvilt kan olika jaktformer ställa dig inför mycket skiftande situationer. Medvetna kulval jobbar alltid till din fördel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay