Drabbade jägare på krigsstigen när ripjakten kortas
Att ripjakten förkortas med en månad kom som en rejäl kalldusch för jägarna i fjällkommunerna. Där är vinterjakten en stor del av livsstilen. I Arjeplog kallas beslutet för en katastrof och nu kommer jägarna att agera.
Flera ripjägare som Svensk Jakt pratat med kallar regeringens jakttidsbeslut för en katastrof, detta eftersom vinterjakten på ripa i stort sett försvinner som jaktform.
Tidigare fick dalripa och fjällripa jagas fram till 15 mars ovanför odlingsgränsen i Västerbotten och Norrbotten. Naturvårdsverket föreslog 15 mars som slutdatum för ripjakten i hela utbredningsområdet för ripa. Regeringen gick dock emot myndigheten och kortar nu jakten med en månad i fjällen. Nu blir det jakttid 25 augusti till 15 februari i Dalarna, Jämtland, Norrbotten och Västerbotten.
Under processen med jakttiderna har myndigheter och organisationer haft möjlighet att lämna synpunkter. Länsstyrelsen i Norrbotten har lämnat tre olika svar under processens gång. I ett första skede, 2019, skrev länsstyrelsen att jakttiden kunde förlängas till sista mars. I mars 2020 lät det dock annorlunda: ”Länsstyrelsen anser därför sammantaget att jakttiden inte ska utökas på dalripa utan snarare förkortas. Det är ett också skäl för att inte heller jakten på fjällripa ska förlängas, det är dessutom en fördel om jakttiderna är lika för de två arterna.”
Oförändrad jakttid
När sedan länsstyrelsen svarade på Naturvårdsverkets förslag i september 2020 lät det så här: ”Länsstyrelsen anser därför att jakttiden för dalripa inte ska förlängas nedan lappmarksgränsen. Som en praktisk konsekvens av förslagets utformning vad gäller jakttider för dal- och fjällripa bör även tiden för jakt på fjällripa bestå oförändrad.”
Birdlife Sverige ville att ripjakt endast ska tillåtas i fjälltrakterna och avslutas senast 15 februari.
Svenska samernas riksförbund, SSR, sade i sitt remissvar nej till förlängd jakttid på ripa i Jämtlands län men verkade inte vilja korta jakttiden i fjällregionen i Norrbotten och Västerbotten.
Jägarna rasar
Men nu blir det alltså kortare jakttid och det får jägarna i fjällkommunerna att rasa.
Svensk Jakt åkte till Arjeplog för att prata med jägare där. Ilskan och besvikelsen är stor, framför allt på regeringen.
Ulf Westerlund bor i Jutis som ligger mellan Arjeplog och Jäkkvik. Han berättar att jakten på ripa vintertid i praktiken nu är ett minne blott.
– Det är för mörkt och kallt att jaga före den 15 februari. Är det mulet blir det mörkt jättefort. De borde i stället ha förlängt jakttiden, säger han.
Ulf Westerlund säger att vinterjakten på ripa är snudd på en religion för honom, en helig och efterlängtad jaktform som nu med ett enda pennstreck försvinner.
– Vinterjakten har haft marginell betydelse på ripstammen. Det är under hösten du har högst jakttryck på ripa, säger han.
Marlen Jonsson-Nord jagar med stående fågelhund, även i februari och mars.
– Då har snön hunnit packa ihop och blivit hårdare, det är också ljusare då.
Dan Marklund konstaterar:
– Det här är en seger för Birdlife Sverige. Nu försvinner en tradition sedan flera hundra år tillbaka. Jaktformen är död.
Han sätter även frågan i ett större perspektiv. I Norrbotten planeras mångmiljardsatsningar i flera industriprojekt. Något som kommer kräva arbetskraft. Samtidigt begränsas jakt- och fiskemöjligheter, enligt Dan Marklund, vilket innebär att attraktionskraften att flytta norrut minskar.
Slår på dem som redan ligger
– Man slår på de som redan ligger ner. Regeringen verkar vilja lägga en död hand över hela inlandet. Jakten och fisket är en stor del av vår livsmiljö. Vi lever med och av naturen. Det här är ett hårt slag mot oss. Det är stora förändringar som nu sker, säger Elisabeth Lestander, ordförande för Jägareförbundet Arjeplog. Hon nämner sedan Girjasdomen och dess konsekvenser.
– Det är tråkigt att vi inte får veta i förväg att det ska göras en sådan här stor förändring av jakttiden. Sedan är det ju de som är beroende av turismen som också drabbas. Jag tror det blir svårt att få tillbaka jakttiden som den varit när det nu är beslutat, säger Henrik Finnsson.
– Enda sättet är väl att byta regering, resonerar Dan Marklund.
Kommer agera
Elisabeth Lestander och Dan Marklund säger att alla jägare nu måste agera och att det är jätteviktigt att organisera sig och vara medlem i Jägareförbundet.
– Vi ska jobba för våra medlemmar och vi kommer agera, säger de.
– Det här beslutet är en katastrof. Det var en annan jägare som sa till mig att vinterjakten var hans liv, och att allt nu kändes meningslöst, säger Ulf Westerlund.
– Det här är frukten av kohandel. Man tar lite i taget från oss, säger Christer Flinkfeldt.
Protesterna lär fortsätta.
Ripsforskaren Maria Hörnell-Willebrand blev mycket förvånad över att jakttiden på ripa förkortas i fjällen i Norrbotten och Västerbotten.
– Jag trodde jakttiderna baserades på biologiska fakta. Tydligen hade jag fel, säger hon till Svensk Jakt.
Hon berättar att hon rapporterat in till Naturvårdsverket vad man vet forskarmässigt och biologiskt om ripan. Det ledde i sin tur fram till Naturvårdsverkets förslag som regeringen ratade.
– Det finns ingen biologisk orsak till att korta jakten. Jag hörde ornitologerna uttala sig något om att det var dåligt med ripa för något år sedan men rippopulationen fluktuerar ju. Länsstyrelsen i Norrbotten menade att det var dåligt med dalripa i skogslandet. Det finns ingen inventering på dalripa i skogen, säger Maria Hörnell-Willebrand, som undrar vad länsstyrelsen bygger det antagandet på.
Inventering
I länsstyrelsens remissvar på Naturvårdsverkets preliminär förslag på nya jakttider förra året hänvisades till den svenska häckfågeltaxeringen, som enligt länsstyrelsen visar på en långsiktig och kraftig minskning av dalripa.
Maria Hörnell-Willebrand menar att den slutsatsen ”ska man vara försiktig att dra”.
Varje år innan jakten drar igång sker inventering med hjälp av jägare och fågelhundar i fjällen.
– Inventeringen har gjort att vi kunnat ha den jakt vi haft på ripa, säger hon.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.