Nej till skyddsjakt på varg: ”Revirmarkeringar inne bland hus inte särskilt problematiskt”
Det blir ingen skyddsjakt på ett centralt beläget vargrevir i Ovanåkers- och Bollnäs kommuner. Trots att vargarna revirmarkerar på gårdstomter och går nära människor. Det står klart efter beslut av länsstyrelsen – som därmed bland annat säger nej till Ovanåkers kommuns skyddsjaktansökan.
På kort tid har sex olika skyddsjaktansökningar på de närgångna vargarna lämnats in till länsstyrelsen i Gävleborgs län. Bland de sökande återfinns privatpersoner, byalag och Ovanåkers kommun.
Kommun ansöker om skyddsjakt på närgångna vargar: ”Kan i värsta fall innebära avflytt”
Vargparet i reviret Oxaklint har bildat revir i jordbrukslandskapet och går mot centrala Bollnäs och förutom dödade tamdjur finns ett stort antal observationer av vargarna på gårdar och nära människor. I reviret har varg även dödat får vid minst fem olika tillfällen.
Centralt vargrevir vållar oro – tre ansökningar om skyddsjakt
Men det räcker inte för skyddsjakt, anser länsstyrelsen i Gävleborgs län som därför avslår samtliga ansökningar om skyddsjakt.
Länsstyrelsen skriver i sitt beslut:
”För att skyddsjakt ska vara ett alternativ till åtgärd ska en eller flera vargar vid upprepade tillfällen och under en längre tid rapporterats vistas inom 30 meter från en eller flera människor i dagsljus eller mörker.
Utifrån de underlag som länsstyrelsen har fått in och själva inhämtat har detta endast skett ett fåtal gånger under en tremånadersperiod. De fåtalet gånger som människa varit inom 30 meter från varg är inte tillräckliga för att med stöd av rekommendationerna och jaktlagstiftningen bevilja skyddsjakt.”
”De fåtalet gånger som människa varit inom 30 meter från varg är inte tillräckliga för att med stöd av rekommendationerna och jaktlagstiftningen bevilja skyddsjakt.”
– Länsstyrelsen i Gävleborgs län
Länsstyrelsen säger sig dock förstå att berörda människor inte uppskattar att ha revirmarkerande vargar på tomten. Men det spelar ingen roll i myndighetens bedömning. ”Det faktum att de revirmarkerar inne bland husen är dock inte något som påverkar bedömningen av huruvida skyddsjakt kan beviljas eller inte. Det finns inget stöd för att revirmarkeringar inne bland hus skulle förebåda något särskilt problematiskt”, skriver länsstyrelsen i sitt avslag.
Viltskadecenter: Våra tumregler för skyddsjakt på varg fungerar ibland
Myndigheten lutar sig mot en ny vägledning av Viltskadecenter där det anses att ”vargar gärna markerar över platser där hundar har kissat och att det generellt är vanligare med hundkiss nära bebyggelse.”
Fler rapporter
I avslaget menar länsstyrelsen att myndigheten på eget bevåg kan komma att ta upp och ändra sitt beslut och tillägger samtidigt att även den som anser sig löpa risk att drabbas av skada på nytt kan ansöka om skyddsjakt.
Länsstyrelsen önskar därför få fortsatta rapporter om beteendet hos varg eller vargar i området. Gärna så fort som möjligt, tillägger myndigheten.
Beslutet har fattats av tillförordnad enhetschef Sandra Wahlund.
Läs mer
• Kommunordförande om länsstyrelsens avslag: ”Vi kommer att överklaga”
Samtliga artiklar i Svensk Jakts granskning av skyddsjakt på varg
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.