Publicerad 5 februari 2021 - 10:55

Håkan Englund (S), kommunstyrelsens ordförande i Ovanåkers kommun, är förvånad över länsstyrelsens beslut att inte tillåta skyddsjakt på varg. Foto: Niklas Stagvall samt Mostphotos

Kommunordförande om länsstyrelsens nej till vargjakt: ”Vi kommer att överklaga”

Ovanåkers kommun ansökte om skyddsjakt på två oskygga vargar. På torsdagen valde länsstyrelsen i Gävleborgs län att säga nej till begäran. Beslutet väcker förvåning hos kommunledningen.
– Spontant känner jag att vi kommer överklaga, säger Håkan Englund (S), kommunstyrelsens ordförande i Ovanåkers kommun.

I sin skyddsjaktansökan företräder Ovanåkers kommun 27 fastighetsägare som lämnat in incidenter med det oskygga vargparet till kommunen.

– Det är angeläget att vi tar människors oro på allvar. Vi tycker inte att vargar hör hemma i trädgårdar eller i omedelbar närhet till gårdar. Det är därför viktigt för Ovanåkers kommun att gå in med en ansökan om skyddsjakt av de nu aktuella vargarna i Långhed med omnejd, sa Håkan Englund i ett pressmeddelande från Ovanåkers kommun.

 

Väcker förvåning

Men någon skyddsjakt blir det inte. Håkan Englund har själv inte hunnit läsa länsstyrelsens beslut men han medger att avslaget väcker förvåning.

Nej till skyddsjakt på varg: ”Revirmarkeringar inne bland hus inte särskilt problematiskt”

– Jag blev förvånad över länsstyrelsens beslut när jag läste om det i tidningen i går. Jag sa spontant till tjänstemännen på kommunen att vi kommer att överklaga, säger Håkan Englund.

 

Tidigare skyddsjakt

Det här är inte den första gången som Ovanåkers kommun ansöker om skyddsjakt på oskygga vargar. För knappt ett år sedan ansökte kommunen om skyddsjakt på en närgången varg som bland annat observerades inne i samhället Alfta.

Den gången beviljade länsstyrelsen kommunen ansökan. I vanlig ordning överklagades skyddsjaktsbeslutet men Förvaltningsrätten i Luleå kom fram till att det var rätt av länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt . Vargen sköts också vid den efterföljande skyddsjakten.

Domstol: Rätt att skyddsjaga närgången varg

Men den här gången vill inte länsstyrelsen ha någon skyddsjakt. Trots att vargarna revirmarkerar bland husen och uppträder oskyggt mot människor.

Håkan Englund ser tydliga paralleller mellan fjolårets ärende och situationen som nu har uppstått med det nya vargparet. Han förstår inte varför det inte blir skyddsjakt den här gången.

– Det är väldigt snarlika förhållanden på många sätt. Jag förstår inte hur länsstyrelsen har resonerat den här gången när det inte blir skyddsjakt. I det här fallet har varg dessutom dödat tamdjur. Jag ska läsa hela beslutet men min tanke är att vi överklagar och ser vad som händer, säger Håkan Englund.

 

• Varför väljer Ovanåkers kommun att ansöka om skyddsjakt på varg?

– Många känner oro när varg börjar komma in på gårdsplaner och närhet till människor. Vi är positiva till våra stora och vilda djur och vill ha dem här i vår kommun men det är inte rimligt att de ska komma så nära bebyggelse där människor bor och verkar. Den oro som människor känner måste vi ta på allvar, säger Håkan Englund.

 

• Vilka reaktioner har kommit efter att kommunen ansökte om skyddsjakt?

– Ett antal har hört av sig och sagt att vi gör helt rätt som ansöker om skyddsjakt, men det är också några som säger att det är felaktigt. Framför allt de som bor i det aktuella området är väldigt bekymrade över situationen med vargarna och de är i klar majoritet positiva till vår skyddsjaktsansökan, säger Håkan Englund.

 

Ytterligare avslag

Förutom ansökan från Ovanåkers kommun sa länsstyrelsen på torsdagen även nej till ytterligare fem ansökningar om skyddsjakt gällande samma vargar, ansökningarna har skickats in av lokala byalag och privatpersoner.

Enligt uppgifter till Svensk Jakt kommer minst en av de sökande att överklaga länsstyrelsens beslut.

 

Ny incident

Så sent som på fredagsmorgonen stötte en kvinna i det aktuella området ihop med varg på nära håll. Enligt uppgifter till Svensk Jakt var kvinnan ute på promenad med sina hundar några hundra meter från hemmet när varg plötsligt dök upp. Hon beskriver händelsen som mycket obehaglig.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram