Nu får en varg skyddsjagas i Ovanåkers kommun. Foto: Madeleine Lewander

Fem ansökningar – nu beviljas skyddsjakt på oskygg varg

Premium

Länsstyrelsen i Gävleborgs län beviljar skyddsjakt på en oskygg varg i Ovanåkers kommun.

Totalt har fem olika ansökningar gällande skyddsjakt efter varg skickats in från Ovanåker kommun. En av ansökningarna kommer från Ovanåkers kommun som vill att två vargar ska skjutas på skyddsjakt.

Kommun ansöker om skyddsjakt på två vargar

Skälet till samtliga skyddsjaktansökningarna uppges vara av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet då ett flertal vargar upplevs oskygga och närgångna.

Vargarna har bland annat ha rört sig förbi tre förskolor, ett seniorboende och genom ett flertal villaområden. Vidare beskriver sökanden att vargarna vistats i och runt hästhagar, druckit ur hästarnas vattenkar, förföljt och gått emot promenerande människor med och utan hundar och även observerats på en altan under dagtid.

 

Stort obehag

Samtliga sökanden hänvisar till att människorna i samhället upplever ett stort obehag över att vistas utomhus och har därför ändrat sina vardagliga rutiner. Hundpromenader sker inte längre i naturen, boende väljer att motionera inomhus istället. Boende vågar inte heller låta sina barn leka utomhus, gå till skolan eller vänta på skolbussen själva.

Vargarna har observerats kontinuerligt sedan hösten 2019. Nyligare rapporter vittnar om att vargarna uppvisar ett alltmer oönskat beteende då de närmar sig både bebyggelse och människor.

 

Närmat sig bebyggelse

Länsstyrelsen motiverar skyddsjakten med att ”olägenheterna från vargen pågått under en period av flera månader. Vargen har succesivt börjat närma sig bebyggelse och människor. Risken att den kan orsaka allvarlig skada är enligt länsstyrelsens bedömning uppenbar eftersom den vistats i samhällen och i närheten av människan kontinuerligt trots skrämselförsök.”

En varg får skjutas i enlighet med beslutet. Skyddsjakten är tillåten från och med idag till och med den 9 mars. Jakten får utföras av länsstyrelsen eller av länsstyrelsen utsedda personer får utföra jakten inom ett mycket begränsat område.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev