Vargen som fälldes vid skyddsjakten var en vuxen tik med en vikt på 35 kilo.

Vargen som fälldes vid skyddsjakten var en vuxen tik med en vikt på 35 kilo. Foto: Olle Olsson

Domstol: Rätt att skyddsjaga närgången varg

Premium

Det var rätt att bevilja skyddsjakt på närgången varg i Ovanåkers kommun. Det har Förvaltningsrätten i Luleå slagit fast i en dom som avkunnades på fredagen.

Skyddsjakten beviljades tisdag den 3 mars. Rovdjursföreningen var en av organisationerna som omedelbart överklagade beslutet. Enligt föreningens överklagan var skyddsjaktbeslutet felaktigt och fattat på ”ganska harmlösa observationer på långa avstånd och spår efter varg. Att en varg vid ett tillfälle uppges ha varit uppe på en altan är anmärkningsvärt, men utgör inte skäl att skjuta den.”

 

Ungvarg?

Enligt Rovdjursföreningen ska det handla om en ungvarg ”eftersom vuxna vargar inte har detta nyfikna beteende.”

Även Jaktkritikerna överklagade skyddsjaktbeslutet. Men domstolen håller inte med föreningarna.

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut: ”Det finns flera, av varandra oberoende, bevis för att den observerade vargen rör sig närgånget i mänskliga miljöer. Förvaltningsrätten bedömer att om den får fortsätta att tillvänjas i området finns det stor sannolikhet att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och/eller tama djur.”

 

Ingen annan lösning

Domstolen konstaterar vidare att Naturvårdsverket beslutat att det ska finnas minst 3,5 årliga vargföryngringar i Gävleborgs län och att vargstammen i länet ligger klart över den beslutade nivån.

Förvaltningsrätten skriver: ”Med hänsyn härtill, och då den aktuella vargen rör sig långt bortom sitt naturliga habitat, kan skyddsjakt inte på något relevant sätt anses försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Förvaltningsrätten anser också att på grund av riskerna med tillvänjning finns det ingen annan lämplig lösning än skyddsjakt.

Länsstyrelsen har således haft fog för sitt beslut och överklagandet ska avslås.”

 

Vuxen vargtik i gott hull

Lördag den 7 mars sköts en närgången varg vid skyddsjakten. Länsstyrelsen har därefter besiktigat den fällda vargen och myndighetens bedömning är att det handlar om en vuxen vargtik, två år eller äldre, med en vikt på 35 kilo.

Vargen var vid gott hull och ska inte ha haft några synliga skador.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev