En ripjägare som tar ett kliv över en fjällbäck med blyhagelskott i fickan bryter mot lagen om EU-kommissionens förslag blir verklighet. Foto: Kjell-Erik Moseid

Regeringen avvaktar – inget svenskt beslut om blyhagel

Premium

Sverige har ännu inte bestämt hur man ställer sig till EU-kommissionens omdiskuterade och långtgående förslag om förbud mot blyhagel i och vid våtmarker. Ett beslut ska tas innan omröstning sker i den så kallade Reachkommittén, i början av september.

I nästa vecka, den 3 september, ska experterna i EU:s Reachkommitté för tredje gången rösta om kommissionens förslag till att förbjuda blyhagel vid jakt i våtmarker. Vid två tidigare tillfällen har förslaget skickats tillbaka till kommissionen med motiveringen att det är bristfälligt.

Sveriges representant i Reach består av en tjänsteman från Kemikalieinspektionen.

Enligt Jakob Lundgren, pressekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), har regeringen ännu inte beslutat hur Sverige ska ställa sig till förslaget när det tas upp i kommittén.

Via mejl meddelar Lundgren att en svensk position ska fastställas före 3 september. Svensk Jakt har inte fått svar på frågan hur Sveriges representant i kommittén har röstat vid tidigare tillfällen.

 

Jägarförbundet varnar

Torbjörn Larsson.

Så sent som i dag varnar Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och generalsekreterare Bo Sköld för följderna om kommissionens förslag blir politikernas beslut.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver de båda att EU håller på att springa ifrån sunt förnuft och bortse från grundläggande rättsprinciper när det gäller bly i hagelpatroner.

Några förändringar i de två förslag som förkastats tidigare har inte gjorts, utan kommissionen lägger fram samma förslag på nytt.

Det var detta förslag som tjänstemän i EU-kommissionen samarbetade med Birdlife International om för att få igenom. Något som Svensk Jakt avslöjade.

 

Mot grundlagen

Ett par följder om förslaget blir verklighet:

• En jägare som passerar över en våtmark eller befinner sig inom hundra meter från en sådan, med en blyhagelpatron i fickan bryter mot lagen. Enligt Jägareförbundet ett brott mot den grundläggande principen att en medborgare ska anses oskyldig till motsatsen bevisats, och något som strider inte bara mot svensk grundlag utan också mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

• Förslagets definition av en våtmark innebär en extrem tolkning där tillfälliga vattenpölar liksom torvbildande marker räknas som våtmark. Något som innebär att så gott som hela Sverige kommer att betraktas som en våtmark.

Larsson och Sköld skriver i debattartikeln i SvD att Sverige och flera andra medlemsländer redan har förbud mot att använda blyhagel vid jakt i våtmarker, och uppmanar regeringen att tydligt avfärda EU-kommissionens förslag.

 

Ja eller nej

Om Reachkommittén antar förslaget kan några ändringar inte göras i det på politisk nivå. Ministerrådet och EU-parlamentet kan endast säga ja eller nej till förslaget.

Sten Bergheden (M).

– Det är förstås en nackdel att politiken inte kan göra ett förslag bättre. Men Moderaternas inställning är helt klar. Vi säger nej till detta dåliga förslag. Sverige har redan ett förbud mot användning av blyhagel i våtmarker, som till fullo uppfyller det som kommissionen vill åstadkomma. Och detta utan att behöva gå till dessa ytterligheter som allvarligt skulle skada den svenska jakten, säger Sten Bergheden, som är partiets talesperson i jaktfrågor.

Tidigare har Tomas Tobé, EU-parlamentariker för Moderaterna, också avfärdat förslaget. I en debattartikel på Svenskjakt.se skrev han att förslaget innehåller flera grava brister och att det måste stoppas.

Tobé anklagar också regeringen för att ha varit tyst under hela arbetet som skett med blyfrågan på EU-nivå.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev