Förslaget på EU-nivå att fasa ut användningen av blyammunition i våtmarker måste stoppas, anser Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M) i det här debattinlägget. Foto: Riksdagen och Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Vi vill stoppa EU:s blyförbud”

Jaktfrågor utgör en följetong i Europapolitiken, och nu har debatten kommit till frågan om blyammunition, efter att EU-kommissionen presenterat ett förslag om att fasa ut användningen av blyammunition i våtmarker. Vi moderater vill stoppa förslaget.

Förslaget innehåller flera grava brister och måste stoppas, men den svenska S-MP-regeringen har suttit tysta under hela arbetet på EU-nivå. Det är allvarligt sett till vilka förödande konsekvenser förslaget kan få om det skulle bli verklighet.
Processen kan inte sägas ha gått i linje med vad medborgare ska kunna förvänta sig av tillkomsten av demokratiska förslag. Framför allt finns det tre huvudsakliga problem:

 

Jägare hotas

För det första hotas rättssäkerheten för svenska jägare. Jägare som enbart befinner sig vid en våtmark med blyhagelpatroner i fickorna riskerar att anses skyldiga till brott.
Detta då förslaget som ligger på bordet innebär att den som inte uttryckligen kan bevisa att ammunitionen ska användas till annan jakt, än i våtmark, anses skyldig.
Det strider helt mot principen om att den som är anklagad för brott ska anses vara oskyldig tills motsatsen har bevisats i domstol – en av våra mest fundamentala rättigheter i Sverige och EU.

 

En enda våtmark

För det andra skulle förslaget innebära att nästan hela Sverige klassas som våtmark. Detta till följd av en alldeles för strikt benämning av vad en våtmark är.
Dessutom inkluderas även tillfälliga ”våtmarker” som kan uppstå vid regn eller snösmältning. Regelverket skulle därför bli mycket svårt att följa.
Utöver det inrättas en så kallad buffertzon, vilket gör att reglerna även gäller 100 meter kring våtmarker. Fastän nästan alla EU:s medlemsländer redan har lagar och regler för att fasa ut blyhagel i våtmarker, är det ingen som har använt sig av den tvivelaktiga definitionen av våtmark som nu föreslås.

 

Tydligt naturskydd

För det tredje ska beslut om jakt fattas i Sverige. Frågan om blyammunition vid jakt är inte något som ska regleras på EU-nivå.
I Sverige har vi redan ett tydligt naturskydd och strikta restriktioner för bly i våtmarker. Jag vill därför mena att det här är någonting som medlemsländerna kan reglera själva.

 

Tyst från Sverige

Det är rimligt att begränsa användningen av bly i naturen och minimera skaderiskerna för miljö och människa, men EU ska inte i onödan göra det svårare för laglydiga jägare.
Svenska jägare har en lång erfarenhet av att arbeta med riskhantering och besitter en djup kunskap inom ansvarsfull jakt.
Frågan om blyammunition i våtmarker behandlas för närvarande på EU-nivå, men Sveriges representanter har till synes varit helt tysta under arbetet med förslaget.
Regeringen måste nu ta bladet från munnen och lämna besked: kommer de agera mot detta ytterst dåliga förslag?

 

Vi vill stoppa

Vi moderater kommer göra allt vi kan för att stoppa förslaget.
Vi har nu börjat med att kräva att EU-kommissionen rättar till sina flagranta misstag och vi kommer fortsätta driva på för att försvara den svenska jakten.

 

Tomas Tobé (M)
Europaparlamentariker

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.