I dag krävs minst tre dokumenterade angrepp på hund av samma varg/par eller minst fyra dokumenterade angrepp på hund av samma familjegrupp innan skyddsjakt kan bli aktuellt. Foto: Olle Olsson & Lars-Henrik Andersson

Naturvårdsverket ser över skyddsjakten på varg: ”En väldigt viktig fråga”

I höst har det gått fem år sedan Naturvårdsverket redovisade sitt regeringsuppdrag om hur skyddsjakten på varg kan utvecklas. Hittills har inget av förslagen som verket kom fram till blivit verklighet – men nu kan det kanske bli ändring på den saken.

I början av året inledde Svensk Jakt en granskning av skyddsjakten på varg. Under granskningen hittade vi bland annat en rapport av Naturvårdsverket som knappast någon tycks känna till. Det handlar om det regeringsuppdrag som Naturvårdsverket fick av den dåvarande regeringen där verket skulle ge förslag på hur skyddsjakten på varg kan utvecklas.

 

Läs även

Samtliga artiklar i Svensk Jakts granskning av skyddsjakten på varg

 

Rapporten ”Skyddsjakt varg – Översyn av regler och tillämpning” presenterades av Naturvårdsverket i oktober 2015. I rapporten föreslår Naturvårdsverket bland annat att det i vargtäta områden kan övervägas att utforma lite mer ”liberala” riktlinjer för skyddsjakt efter varg.

Så vill Naturvårdsverket utveckla skyddsjakten på varg

Verket föreslår till exempel att skyddsjakt skulle kunna beviljas redan efter två angrepp på hundar under perioden 21 augusti–28 februari inom samma vargrevir.

Men varken det eller något av de andra förslagen som lyfts fram i den 126-sidiga rapporten har ännu blivit verklighet. Detta trots att Naturvårdsverket skriver i sin rapport att det inte krävs någon författningsändring för att få till stånd förslagen, utan att det snarare handlar om vägledning från Naturvårdsverket till länsstyrelserna, som fattar beslut om skyddsjakt på varg.

Verket om skyddsjakt på varg ”Andra frågor har prioriterats högre”

I mitten av maj gjorde Jägareförbundet och Kennelklubben därför en gemensam skrivelse till Naturvårdsverket där de båda organisationerna begär att verket snarast ändrar i sin vägledning så att skyddsjakt på varg ska kunna beviljas redan efter ett angrepp på hund.

 

Marcus Öhman. Foto: Olle Olsson

Marcus Öhman, chef för Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, förklarar vad som händer nu.

– Det vi tänkte göra först är att kontakta Viltskadecenter för att titta på den här frågan. Sen får vi se hur vi tar det vidare. Det är självklart så att vi ska ha en adaptiv viltförvaltning och då är det viktigt att öppna för när det är dags att göra förändringar, menar Marcus Öhman.

 

”Det är en bra fråga”

2015 utredde Naturvårdsverket hur skyddsjakten på varg kunde utvecklas. Utredningen var ett regeringsuppdrag till verket. Naturvårdsverket hade också ett antal förslag på hur skyddsjakten skulle kunna utvecklas.

 

Det har snart gått fem år sedan utredningen slutfördes. Men det har inte gjorts någon förändring sedan dess. Vad beror det på?

– Det är en bra fråga. Det här är självklart en väldigt viktig fråga och det här ger oss en anledning att titta närmare på det. Sedan får man se vart det landar.

 

Tidigare har Naturvårdsverkets arbete med utvecklad skyddsjakt på varg runnit ut i sanden. Ska man förvänta sig att det tar ytterligare fem år utan att det händer någonting åt något håll i frågan?

– Ska vi titta på det här närmare så kan det i så fall ta en stund, beroende på hur omfattande arbetet ska vara. Jag kan nog se att vi kanske kan ha ett svar till Jägareförbundet inom en inte allt för lång tid. Fortsättningen, vad Naturvårdsverket sedan gör, det får vi ju se. Men jag tycker att det här är en viktig fråga som är värd att vi tittar på.

 

När du säger ”ta en stund”. Är det i höst, i vinter eller kanske 2022 du menar att vi märker något konkret?

– Först måste vi göra bedömningen om vi ska gå vidare i arbetet med skyddsjakten. Jag vågar inte ge några tidsramar.

Viltskadecenter: Våra tumregler för skyddsjakt på varg fungerar ibland

Idag är det svårare att få skyddsjakt på varg beviljad i de vargtäta områdena. Detta eftersom det är svårt att peka ut den skadegörande individen.

 

Tycker du att det är rimligt att det är svårare att få skyddsjakt i en tät vargpopulation än i en vargpopulation som är mindre tät?

– Det blir ju svårare att peka ut den skadegörande individen om det finns flera vargar. Det är väl också en anledning att titta närmare på frågan. Men här har ju också licensjakten en funktion att fylla. Om det blir någon licensjakt är det en mer populationsreglerande jakt, menar Marcus Öhman.

 

Läs även

Jägareförbundet hoppas på förenklad skyddsjakt på varg i höst

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev